Клирът не е неприкосновен и може да бъде критикуван!

Клирът не е неприкосновен и може да бъде критикуван!
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Клирът не е неприкосновен и може да бъде критикуван! – тази събота във „Вяра и общество”

Във този брой ви предлагаме:

Църквата не е казарма или жреческа организация! Не бива да се бърка послушанието с подчинението! – една дискусия, провокирана от недостатъчната диалогичност на БПЦ и „своеобразната инфантилизация на църковното събрание, за което автоматично се приема, че по-висшестоящият в църковната йерархия непременно е по-умен и по-добродетелен, но се забравя, че всъщност епископът или презвитерът са предстоятели, а не началници на църковното събрание”. Със своите събеседници проф. дфн Калин Янакиев и д-р Анна-Мария Кръстева, водещ на предаването „Благовестие” по БНР, Горан Благоев търси отговор на въпросите: Когато критикуваме клира, критикуваме ли Църквата? Свещенонеприкосновени ли са архиереите? Когато са грешни, кой ги критикува и има ли право на това? И критиката към тях тъждествена ли е на критика към Църквата? Защо някои вярващи болезнено възприемат критиката към Църквата и често предпочитат да си затварят очите пред горчивата истина? Кой печели от това?

Защо още е рано да се възстанови кръста върху Константинополската църква „Света София” – чуйте откровението на протойерей Сергий Булгаков, написано преди близо век, което никога няма да изгуби актуалност. Тони Николов от фондация „Комунитас” представя книгата му „Автобиографични бележки. Духовен дневник”.

За митаря и фарисея – между лицемерната набожност и истинската вяра – притчата, която Църквата ни припомня две седмици преди началото на Великия пост. Чуйте размислите на архиепископ Христо Писаров от Вселенската съборна църква на Христос върху евангелския сюжет и защо духовникът смята, че „Христос прехвърля тази притча и върху себе си!”

Една благородна кауза обединява преподаватели и ученици на Висшето транспортно училище в София – спазвайки традицията от години назад, те събират средства, за да възстановят съществувалия някога параклис към училището.

Екипът на „Вяра и общество”

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад