Оригинално учение ли е богомилството?

Оригинално учение ли е богомилството?
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Богомилството – оригинално учение или нов прочит на стари ереси?–тази събота във „Вяра и общество”

В този брой Ви предлагаме:

Богомилите са слаби християни – продължение на дискусията доколко дуалистичното учение на богомилството има оргинални идеи или е само нов прочит на старите ереси? За доц. Павел Павлов „Богомилството е неофитска болест – на новопокръстените и на новоповярвалите изпълнени с ентусиазъм и стремеж да се доказват. То подчертава индивидуализма и индивидуалния път, за разлика от християнството, което е универсално учение.” Доц. Георги Николов смята, че „богомилите са слаби християни и при сблъсък с други религии те лесно биват завладяни”. Но според доц. Веселина Вачкова те „... нямат пряка вина за попадането ни под османска власт.” Чуйте отговорите и на други дискусионни въпроси.

Да рисуваш свещени образи сред снежната пустош – как изографисването на параклисът „Св. Йоан Рилски” в нашата научна база на Антарктида се превърна в мисия за художничката Ганка Павлова. Специален репортаж от ледения континент на Цветелина Атанасова.

Забравеният ден на майката – в навечерието на Благовещение Юлия Берберян от Българския женски съюз издига инициативата 25 март да стане Общонационален ден на майчинството и майката. Много зрители подкрепиха в ефир това нейно предложение. Същото направи и другият ни гост доц. Клара Тонева от Богословския факултет в София като подчерта, че именно Божията майка може да бъде нравствен пример със своето смирение и вяра към Бог, но изрази съмнение, хората днес могат да усетят същността на празника. И все пак гостите се обединиха около това Благовещение да не замества или отписва от празничния календар 8 март.

Да се изкачиш до Бога, забравяйки себе си – в навечерието на Четвъртата неделя от Великия пост Ви разказваме за живота и посланията на преподобни Йоан Синаитски (Лествичник).

Екипът на „Вяра и общество”

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад