БПЦ отново вярна на себе си: приема Папата по принуда?!

БПЦ отново вярна на себе си: приема Папата по принуда?!
В предаването
Части от предаването
Всички броеве
  • „БПЦ днес се е отдалечила от своето екзархийско минало, от самата себе си”– Защо месец преди официалното посещение на Папата Светият синод взе решение да окаже само протоколно внимание на Светия отец? Какви са мотивите за това, защо няма да има никакво молитвено общение с Папата? Доц. дякон Иван Иванов: „Решението на Светия синод е специфично, но той е в пълното си право да изрази това свое становище и да носи отговорност за това. Решението има преди всичко дисциплинарен, а не каноничен характер. Трябва да се подчертае също, че от страна на папа Франциск и Ватикана не е имало искане за общо богослужение. В реакциите около становището на Светия синод прозира липса на познаване в дълбочина на историческите факти, свързани с отношенията между нашата Църква и Ватикана”. Според проф. Светлозар Елдъров: „Решението на Светия синод изглежда странно на фона на българското гостоприемство, не се вписва в Кирилометодиевия дух, в традициите на БПЦ да търси диалог със Западната църква. Българските клирици днес са се отдалечили от екзархийското си минало, а именно то е било двигателят на Българското Възраждане. Някогашното българско духовенство е разбирало Църквата преди всичко като духовен атрибут на нацията!” Според проф. Елдъров визитата на папата в България и Македония може да бъде знак за едно бъдещо връщане на униатите в Македония към Католическата епископска конференция в България, тъй като сега те са подчинени на Международната епископска конференция в Белград, а това исторически е нелогично.
  • „Всеки камък е история”. Дали ние познаваме историята на нашата столица и тази на християнските паметници на културата? Един съвременен поглед на историци и реставратори към изчезналите църкви на София. Можем ли да си представим, че на различни знакови места в центъра на столицата през вековете са се издигали важни за софиянци православни храмове, от които днес почти нищо не е останало, дори паметта за тях?
  • „Хората днес могат да очистват сърцата си с осъзната добродетелност, в служба на ближния!”– разговор с архимандрит Дионисий върху Шестото блаженство „Блажени чистите по сърце, защото те ще видят Бога”. Според госта ни: „добре е да бъдем не само храм на Светия дух, но и да пребиваваме в храма. Ако се уподобим на Христа, ако изпълним 10-те Божи заповеди, ние ще видим Бога. За съжаление светът заприличва все повече на онова време, което е финално – свят дивашки, в който всичко е за продан, дори чистото сърце. Вярващите до голяма степен изглеждат като аутсайдери. Но това ще премине. Бог възнаграждава очистеното чрез кротост и смирение сърце... Бъдете в светата Евхаристия.”
  • По стълбата на духовното усъвършенстване – посланието на четвъртата неделя от светата Четиридесетница, посветена на св. Йоан Лествичник.
  • БПЦ чества Успение на св. Методий Славянобългарски

„Вяра и общество” можете да проследите и чрез неговите повторения: по БНТ 1 – в неделя срещу понеделник от 4.45 ч., по БНТ 4 – в неделя от 11.00 ч. и в понеделник срещу вторник от 3.15 часа, а по БНТ 2 – в събота от 9.30 часа.

Екипът на „Вяра и общество”

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад