"БПЦ се опълчва срещу Московската и Вселенската патриаршии"

БПЦ се опълчва срещу Московската и Вселенската патриаршии
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

„БПЦ се опълчва срещу Московската и Вселенската патриаршии” – тази събота във „Вяра и общество”

В този брой на предаването ще видите:

• «Ако някого наречеш разколник или еретик, ти го обявяваш за враг.» БПЦ официално нарече всички християнски общности извън православието „еретици или разколници”. Проф. Георги Каприев се опитва да обясни защо: „Позицията на БПЦ не е християнска. В Москва например, имат силни богослови, които са непрекъснато сред хората и клира. В София нашият клир прави изкуствена засада на богословите ни. Просто не ги търсят. Но за сметка на това съм бил свидетел как наши представители на Църквата неведнъж са изпаднали в конфузни ситуации при диалог с клирици от други църкви. Нашият Синод няма практика за диалог.”

«Нека позволим на Бог да влезе в стените на нашето сърце» – в навечерието на големия празник Вход Господен в Йерусалим се пренасяме във времето на Сина Божий, за да разберем кого очакваха жителите на Светия град и защо не разбраха Кого посрещат – цар, рушител на установения ред или Спасител на света? За пастор Данаил Игнатов от Първа евангелска църква «Който веднаж е бил спечелен от Светия Дух, после трудно се обръща срещу Спасителя. Христос влиза в Йерусалим като небесен цар съвсем съзнателно и това е Неговата последна битка с врага на човешките души.» Специалистът по библейска археология доц. Екатерина Дамянова смята, че «разочарованието за жителите на Йерусалим идва от неразбирането, че мирът, който носи Иисус, не е политически. Затова от «Осанна» до «Разпни го» времето може да бъде изключително кратко».

„Купол като филигран на мощехранилница” – какви приятни изненади поднесе на реставраторите притвора на главния храм в Бачковския манастир. Вижте как най-старите стенописи от ХVІІ век възстановяват великолепието си.

Екипът на „Вяра и общество” Ви честити Лазаровден и Цветница!!!

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад