«Бог по своя промисъл не налага догми»

«Бог по своя промисъл не налага догми»
В предаването
Части от предаването
Всички броеве
  • „Божие чудо, Господ ни праща послание...” – иконите, по които неочаквано се появи миро. Чуйте какво разказват обитателка и ефимерия на манастира „Св.Св. Петър и Павел”, Шуменско за онова, което се случва в малката църква на обителта преди седмица, на 31.12.2017 г.
  • „Бог не насилва човека, а полека го въвлича в своето дело.” – на Йордановден, говорим за евангелското събитие, което почита Църквата: защо Светият Дух слиза над Сина Божий във вид на гълъб и какъв символ е бил за тогавашните евреи, защо случилото се нарича „Богоявление”, какво се случва с Йоан Кръстител и с Иисус Христос след кръщението във водите на река Йордан? За архиепископ Христо (Писаров) „Водата е първата стихия описана в Библията. Тя е във връзка със Св. Дух. Още при сътворението на света Св. Дух присъства заедно с водата, която е в основата на всичко.” Ако искате да разберете още защо Йоан продължава да кръщава, след като е дошъл Месията, защо учениците на Иисус също кръщават, защо някои го напускат и се връщат при Йоан гледайте разговора на Горан Благоев с архиепископ Христо (Писаров) .
  • С нов блясък – сто години след освещаването си Желязната църква в Истанбул връща своя блясък. Припомняме ви невероятната история на този исторически български храм, показваме ви етапите на неговата реставрация, както и ексклузивни кадри от специалните пратеници на БНТ от бляскавия ремонтиран храм, както и информация в аванс за официалното откриване утре . Не пропускайте и утрешното специално предаване посветено на откриването на обновената църква „Св. Стефан” в Истанбул с начален час 8.30. Гости на Горан Благоев ще бъдат доц. д-р Благовеста Иванова, гл. ас. д-р Венцислав Каравълчев, доц. д-р Христо Темелски и проф. Лизбет Любенова.
  • Кой български митрополит се е ползвал с изключителното доверие на царете Фердинанд и Борис Трети? Църковният изследовател Борис Цацов разказва за Доростоло-Червенския митрополит Василий –„ ... колосална фигура в Третото българско царство, второ поколение български български архиереи, наследили борците за църковна българска независимост, духовен възпитател на престолонаследника и не на последно място много образован български интелектуалец.”Чуйте увлекателния разказ на автора на книгата„Царският довереник”, богато илюстрирана с архивни снимки и документи.

Всеки брой на предаването може да проследите и чрез неговите повторения: по БНТ1 - в неделя от 4.50 ч. и петък от 15.00ч. и по БНТ Свят в понеделник от 4.05 ч..

Екипът на „Вяра и общество”

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад