Да наблюдаваш света от най-недостъпното място на Атон

Да наблюдаваш света от най-недостъпното място на Атон
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

„Войните са проекция на духовната битка върху материалния свят” – специален гост на предаването тази събота е монах Атанасий от скита Каруля на Света гора. Неординерен духовник, руснак по рождение, той живее на място, което буквално е кацнало на стръмните атонски скали, изолирано от поклонническия поток, но активно проповядва в интернет и анатемосва руския президент и привържениците му, без да изневерява на православната вяра. От разговора на Горан Благоев с монах Атанасий ще научите защо е избрал да живее в Каруля и как изглежда светът, ако го наблюдаваш от най-недостъпното място на Света гора; защо този свят е изпълнен с толкова много насилие, след като Бог е добро, и защо Господ допусна две християнски страни – Русия и Украйна, да воюват една срещу друга; ще чуете също какво мисли днес монах Атанасий за руския президент Путин, защо нарича „вражески призив” разпространеното мнение, че монахът не бива да се интересува от обществения и политическия живот, какво предвещава идването на Антихриста и кой е пътят на сатаната и защо според него „Атон трябва да привлича с духовната си свобода”.

Безкръвно мъченичество за вярата и отечеството – 140 г. от заточаването на първия българския екзарх Антим. Един вълнуващ разказ за това как се служи самоотвержено на Бога и народа.

Атон не кипи, не се мята, той съзерцава – така изглежда монашеската република преди едно столетие, в първите години след Октомврийската революция, през погледа на неизвестния у нас руски писател Борис Зайцев, представен за първи път на български език с книгата си „Капки от Русия”. Кой е авторът на живописните пътеписи до две светини на православието – Валаам и Атон, включени в тази книга, защо тя е озаглавена „Капки от Русия”, каква е, според Зайцев, мисията на неговите събратя по съдба, прокудени от Октомврийската революция в Западна Европа, и кой атонски светец той нарича „сладкогласното българче”. Отговор на всички тези въпроси ни дава Тони Николов.

Небесно сияние над българската земя – в навечерието на Неделя на Всички български светии ви разказваме за този църковен празник.Екипът на „Вяра и общество”

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад