Да пропагандираш йога чрез матурите?!

Да пропагандираш йога чрез матурите?!
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Министерството на образованието пропагандира йога чрез матурите?! – тази събота във „Вяра и общество”

В новия брой на предаването ви предлагаме:

За първи път в национален ефир, в навечерието на 24 май зрителите ще видят репортаж от две църкви от Северна Добруджа /днешна Румъния/, където се пазят икони на Светите братя Кирил и Методий от втората половина на 19 век. Ще научите и с коя харизматична личност е свързан и единия от тези храмове.

„Осъществена е една индоктринация на източна религия в матурите по български език и литература за зрелостници”. Включването на текст за йогата в тазгодишната матура по български език и литература стана повод за ожесточена дискусия в студиото. Различни гледни точки изложиха гостите на Горан Благоев – проф. Гергана Дачева – експерт на матурите по български език и литература и официален представител на Министерството на образованието, доц. Костадин Нушев, преподавател в Богословския факултет на СУ, и Ангел Карадаков – студент в Богословския факултет и един от инициаторите на протестно писмо до министъра на образованието. Проф. Гергана Дачева застъпи тезата, че не вижда нищо осъдително в текстовете за йога, като посочи, че «никъде в тях не се съдържа изразът «религиозно учение». Акцентът в тях не е върху религията, а върху здравословния живот.» Студентът Ангел Карадаков я опроверга с думите: «Йога е една религиозна система», той посочи смущаващи пасажи в текста за йогата, които отхвърлят материята и светския живот и постави въпроса за дискриминацията на традиционното за България вероизповедание. А доц. Нушев изтъкна, че  «запознаването с Православието е единствената превенция срещу различни чужди учения». Какво още казаха – вижте в предаването.

Съзнанието не кой си по род, а кой е небесният ти покровител доминира в българската църква по време на Второто българско царство – в навечерието на празника на българската писменост и култура - един разговор за ролята на църква и клир за духовното ни израстване  по време на Второто българско царство, за възстановяването на Българската патриаршия през 1235 година, а също за известното и неизвостното за Св. Евтимий – Патриарх Търновски. Проф. Климентина Иванова изтъкна, че „изборът на патриарх Йоаким прави видима връзката на Търново с Атон, като със следващите патриарси тази връзка се засилва”. Според  проф. Пламен Павлов „България и Търново е новият Рим в смутните времена, а Патриарх Евтимий олицетворява своя народ”.  

Екипът на „Вяра и общество”.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад