Да си откриеш паметник приживе, въпреки че си божий служител

Да си откриеш паметник приживе, въпреки че си божий служител
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Да си откриеш паметник приживе, въпреки че си божий служител?! – тази събота във „Вяра и общество”

В този брой ще видите:

„Съчувствието е гласът на Християнството” – разговор за дехристиянизацията и конфликта в Близкия изток със специалния гост в предаването Севастийският архиепископ от Йерусалимската патриаршия Теодосий (Ханна). „Подслонявайки бежанците, Европа не само че няма да изгуби християнството, а дори ще го подсили. Истинският християнин помага на всеки човек.”

В ХХІ век като през Средновековието или как приютът на отец Иван в монтанското село Якимово продължава да бедства – повече от месец 60 къщи, които са под крилото на отец Иван, са без ток. Един покъртителен разказ за хората, които си нямат нищо, за страховете им пред задаващата се зима, за малкото огънче надежда, което продължава да мъждука, за силата на вярата им и нежеланието на околните да ги приемат.

„Да подариш безсмъртие приживе, е грях” - или как български бизнесмени увековечиха Цариградския патриарх Вартоломей, докато той упорито настоява да се демонтира паметника на българския екзарх Антим в Одрин. За Велислава Дърева случилото се „е куриозен факт.”. Според  Румен Леонидов „за атеистите е разбираемо да си правят паметници, но случаят с Патриарх Вартоломей е голямо разочарование. Освен това е гаф от страна и на дарителите.” Доц. Лизбет Любенова – специалист по църковна история, изтъкна:  „На заден план виждам връзки икономически, в никакъв случай духовни.Кой в България има интерес Църквата да бъде слаба?” Отговорите на този и още директни въпроси чуйте в интересната дискусия на един историк и двама публицисти в минутите на предаването.

 Бездетството може и да е благословия от Бога – за първата обща молитва за чадородие в Троянския манастир, организирана от неговия игумен епископ Сионий и фондация „Искам бебе”. Чуйте откровението на родители и духовници за това как вярата надмогва и най-страшното изпитание.

Екипът на „Вяра и общество”

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад