Демонстрация или изпълнение на пророчествата е идването на Спасителя в Йерусалим

Демонстрация или изпълнение на пророчествата е идването на Спасителя в Йерусалим
В предаването
Части от предаването
Всички броеве
  • Предобразът на Възкресението Господне и пътят към Страданието на Спасителя – видео-разказ за евангелското съдържание и символика на празниците Лазаровден и Цветница
  • „Дали болшинството има право да надделява над малцинството? И защо в нашата история това го правим непрекъснато?” – в навечерието на големия празник Вход Господен в Йерусалим (Цветница) Горан Благоев разговаря с архиепископ Христо Писаров от Вселенската съборна църква на Христос. „Авторитетът на Бог е над закона. Това е драмата на нашето общество, когато често оставаме в миналото без да разберем бъдещето. Има кулминация на служенето на Христос през тези 3 години. След възкресяването на Лазар, той влиза в Йерусалим като цар, за да се изпълнят пророчествата. Не винаги това, което предполагаме обаче, че е ценно, накрая наистина е ценно. Така се получават парадоксите на поведението. Първо викат «Осанна!» после «Разпни го!». В празниците, които започват сега нека споделим радостта, че Господ се е появил на този свят, да излезем от материалното и да се отдадем на духовното!»
  • Какъв дар за папа Франциск подготвят католиците от Белене? – репортаж за вълненията сред хората от крайдунавския град, по повод предстоящата визита на главата на Римокатолическата църква.
  • „Папа Франциск се надява да продължи диалога на Католическата църква с Православните така, както някога го е направил неговият предшественик Йоан ХХІІІ, известен и като „българския папа”. За първи път в телевизионен ефир специален гост на предаването е новият посланик на Република България във Ватикана Богдан Паташев. Според него „Папа Йоан Павел II отвори широко присъствието на Католическата църква в света. Сегашният папа Франциск разширява това присъствие и по перифериите. От протокола във Ватикана определят тези пътувания като апостолически пътувания по границите на Европа”. Гостът сподели, че Католическата църква в България подготвя подарък на папа Франциск –копие на Богородична икона, подарена от българи от Несебър на Анджело Ронкали, бъдещият папа Йоан ХХІІІ с която той не се разделял никога. Иконата всъщност е съвременна реплика на Св. Богородица Потарница от Света гора. „Във Ватикана – каза още Б.Паташев - със задоволство приемат предстоящата среща на българския патриарх Неофит с папа Франциск на наша земя.” За своето назначение като посланик на Република България във Ватикана Богдан Паташев заяви, че отива на място, където освен езика познава добре и порядките. Няма за изпълнява свои мисии, а ще служи на страната си – България.
  • Храмове, реставрирани с европейски средства, стоят заключени – репортаж за Трънска духовна околия, в която живеят едва 4 000 души, има 52 църкви, които се обслужват едва от... 3-ма свещеници. Разказ за трудностите да се води адекватен богослужебен и духовен живот в един все по-обезлюдяващ район и за невероятните и непознатите съкровища, които пазят неговите храмове. Само в един от тях, например, екипът ни откри веществени следи от почти цялата някогашна Санстефанска България.

Ако сте пропуснали първото излъчване на «Вяра и общество», може да проследите предаването и чрез неговите повторения:по БНТ 1 – в неделя срещу понеделник от 4.45 ч., по БНТ 4 – в неделя от 11.00 ч. и в понеделник срещу вторник от 3.15 часа, а по БНТ 2 – в събота от 9.30 часа.

Екипът на „Вяра и общество”

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад