Мит е, че в Третото българско царство сме имали помазан цар и че това е Симеон Сакскобургготски

Мит е, че в Третото българско царство сме имали помазан цар и че това е Симеон Сакскобургготски
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В този брой предаването разбулва две неистини:

"След комунизма, най-големият враг на западната демокрация е Православието" – тези думи, приписвани на Збигнев Бжежински, се оказва, че не са изричани от него. „Написаха се пропагандни книги върху един цитат, който е фалшификат” – е категоричен анализаторът Алекс Алексиев, който се включи по скайп от Калифорния. И добави: „Спорил съм със Самюел Хънтингтън, който прогнозира сблъсък между цивилизациите, имайки предвид Запада и Православието. Не може да се говори, че има конфликт между монолитни цивилизации, сблъсъкът е вътре, в самите цивилизации. Америка води политика по-скоро срещу религиозните интереси, а вярващите хора тук обикновено гласуват за консерваторите. В Европа християнството загива, за разлика от Китай и Африка, където се развива бурно.” Накрая А. Алексиев направи една тъжна констатация „...Трагедията на Православието е, че то застава на страната на властта, а не на народа. Затова то беше така лесно превзето от комунистите.”

Симеон Сакскобургготски не е миропомазан за цар, както самият той твърди – това безпристрастно показват документи и спомени от септември 1943 година, които Горан Благоев издири и излъчва в своето мини-разследване. „Това е очевидно опровергаване на един исторически мит и Светият синод се предовери на твърденията, написани в писмото на г-н Сакскобургготски” – коментира Тони Николов, гл. редактор на портал „Култура”. А другият събеседник гл.ас.д-р Владимир Станев от Историческия факултет на СУ продължи „ В Третото българско царство няма традиция Църквата да миропомазва монарха като цар. Според Търновската конституция цар се става на 18 години и след като си положил клетва пред Велико народно събрание . Няма информация Борис III да е бил миропомазан, така че за Симеон да е извършен такъв ритуал е нелогично.”

„Кирил и Методий са ваши и наши...” – Македонският архиепископ Стефан в специално интервю за „Вяра и общество”. Вижте как за втора поредна година БАН и Македонската академия на науките направиха възможното българският патриарх и македонският архиепископ да бъдат заедно на богослужението в „Св. Ал. Невски” по случай 11 май – денят на св. св. Кирил и Методий.

Екип на „Вяра и общество”

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад