„Финансирането на вероизповеданията от държавата ще е пагубно за свободата им!”

„Финансирането на вероизповеданията от държавата ще е пагубно за свободата им!”
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В изданието ни на 13 октомври ви предлагаме:„Държавата превръща вероизповеданията в държавни, а това означава възможност за определено влияние.” – след като този четвъртък на първо четене бе даден ход на два законопроекта за промени в Закона за вероизповеданията в първата част на предаването коментирахме и анализирахме позицията и недоволството на традиционните изповeдания. Според доц. д-р Атанас Славов, специалист по конституционно право: „Държавата влезе мощно в сферата на религиозните институции. Вярата е съкровена и се регулира от установени правила предхождащи с векове създаването на съвременната държава. Етатизацията (одържавяването) на религиозните институции е опасно за независимостта на Църквата”. Богословът Пламен Иванов: „Остават много неясноти. Отново ни предлагат модел да наливаме едни пари, без да знаем къде и за какво. При това финансиране каква е социалната ангажираност, например на БПЦ? Достатъчно добре ли използва тя финансовия ресурс, който има? Защо БПЦ не обявява публично своите финанси? Има ли нещо, което трябва да крие? Виждаме духовници в коприна, а от другата страна страшно бедни свещеници... В Европа хората сами избират коя част от данъците им, в коя социална сфера да отидат ...” Пастор Румен Борджиев, председател на Обединени евангелски църкви: „Залегналите промени в Закона за вероизповеданията са дискриминация. В тази бездуховност държавата да финансира вероизповеданията е пагубно, защото рано или късно това ще се отрази на свободата им. Държавата може да наблюдава, но не и да се намесва в работата на религиозните институции.”

Радост и възторг в Украйна, недоволство и заплахи в Русия
– чуйте мотивите на Вселенската патриаршия да даде ход на искането за автокефалия на Православната църква в Украйна и решенията, които определени политически и църковни среди окачествяват като „исторически”.

„Автокефалията е част от огромен политически пъзел.” – първи коментари след заявлението на Вселенската патриаршия по повод украинстата автокефалия. Доц. дякон Иван Иванов смята, че „вече има емоционално разделение на православните в Украйна, дано не се стигне до евхаристийно, което после да експроадира при цялото Православие.” За богослова Пламен Иванов – „На ход е Руската православна църква. Редно е да се намери решение, което да не раздели православните в Украйна на Московски и Цариградски.” За доц. д-р Атанас Славов – „Действията на Вселенската патриаршия са в условия на крайна необходимост. До този момент конфликтът там не можа да се реши, за съжаление с участието на Руската църква. В Украйна започна оздравителен процес на Православието.”

Закрилница на старопрестолната ни столица и на българския народ – почит към Св. Петка Епиватска (Търновска, Яшска) в навечерието на нейния празник, 14 октомври.


Предаването може да проследите и чрез неговите повторения: по БНТ 1 – в неделя срещу понеделник от 4.45 ч., по БНТ 4 – в неделя от 11.00 ч. и в понеделник срещу вторник от 3.15 часа, а по БНТ 2 – в събота от 9.30 часа.

Можете да ни гледате и на:

https://www.youtube.com/channel/UCZSaKBEsNSz1lZ6DZ...

Екипът на „Вяра и общество”Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад