Държавният контрол над вероизповеданията – необходимост или цензура?!

Държавният контрол над вероизповеданията – необходимост или цензура?!
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В поредното издание Ви предлагаме:

„Терористите взеха исляма за заложник и така нарушиха един основен закон – религията да не се използва за политически цели.” Ще видите една дискусия за това как да защитим религиите от екстремизма. Трябва ли да се спре чуждестранното финансиране на вероизповеданията у нас? Дали екстремизмът уплаши обществата и те започнаха да налагат рестрикции, потъпквайки основни демократични права? Дали предложените поправки в българския Закон за вероизповеданията не съдържат такива рестрикции – като например задължението всички религиозни общности да извършват своите ритуали и проповеди само на български език?

Ще научите какъв е опитът в преобладаващите с мюсюлманско население държави от Близкия изток, съпоставен с европейските закони. Ще чуете специалното интервю за „Вяра и общество” на бившия министър по религиозните въпроси на Кралство Йордания проф. Хайел Алдауд.

От гостите на Горан Благоев в студиото д-р Мохд Абуаси от Центъра за Близкоизточни изследвания, гл. ас. Атанас Славов - преподавател по конституцинно право в СУ, и д-р Виктор Костов - правозащитник и гл. редактор на „Свобода за всеки”, ще узнаете защо не бива да се прави извънредно законодателство срещу една религия, така както не бива една религия да се превръща в държавна; защо е нужен стриктен отчет на парите на всички вероизповедания, особено на тези, които идват от държавата; защо ако успеят терористите да ни принудят да приемем драконови закони срещу вероизповеданията ще постигнат целта си – разрушаване на демократичните общества; защо процесът на производство на радикални елементи е джихадизъм, а не религия, и защо в крайна сметка е важно да има сериозен анализ и разбиране на истинските проблеми, както и воля да се изпълняват съществуващите закони.

Небесната пазителка на Атон – 1035 години от чудото с песнопението и иконата „Св. Богородица – Достойно ест”

„Богомилската алтернатива” – нова книга на доц. Веселина Вачкова. Академичен поглед към „алтернативата на християнството от времето, когато то следва да смени отношението си към света”. От автора ще разберете защо богомилството е дисиденство в Църквата, защо не е социално движение, а чисто духовно и защо православната ни държава до XV в. следва правилото – всяка ерес на практика е официално вероизповедание?!

Парадоксално – на финала едно извънредно включване от Бургас, където се проведе „Парад на традиционното семейство”. Един от съорганизаторите на събитието ще разкаже за това необикновено шествие в морския ни град, за мотивите да се проведе, за парадокса всичко това да се случва, след като децата ни в училище вече се замислят какъв пол са.

Екипът на „Вяра и общество”

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад