Духовниците-дисиденти преди 1989 г. или за гузното минало и настояще на БПЦ

Духовниците-дисиденти преди 1989 г. или за гузното минало и настояще на БПЦ
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

 Ръководството на БПЦ гузно премълчава съпротивата на свещеници по време на атеизма – тази събота във „Вяра и общество”.

В поредния брой на предаването, очаквайте:

„Непокорният” и „неподправеният” – разказ за дисидента-свещеник Благой Топузлиев (1946-2010 г.), в който ще видите, как паметта му бе почетена с един твърде скромен паметен знак в Кърджали, при чието освещаване не присъства нито един клирик от Пловдивска епархия.

Угодничество, сервилност, страх – чертите определили нравствената деградация на клира през тоталитаризма. Разговор на Горан Благоев с Любомир Младенов и Иван Сунгарски – двама потърпевши от комунистическия режим, които говорят като очевидци за тогавашното поведение на БПЦ. Защо и днес Светият синод продължава да мълчи за своите духовници, които са оказвали активна съпротива на режима преди 1989 г.? Имало ли ги е наистина, кои са те? Защо Светият синод продължава да не ги почита 27 години след промените?

Да правиш добро, въпреки чиновническите препятствия – вижте какви бюрократични спънки трябваше да преодолява Стефан Чолаков от София, за да може всеки всеки ден от ноември до февруари да раздава по една топла супа на бездомните и защо е обречена на провал инициативата му „Ако си дал” с оставяне на храна за бедните  в хладилни витрини...

„Не пожелавай нищо... което е на ближния ти!” – размисли на архиепископ Христо Писаров върху последната, десета Божия заповед. „Човек се ражда с желания и тази заповед може да изглежда като духовно скопяване. Но Божията намеса е продиктувана от любовта. Моралът повелява да се въздържаме.”

Екипът на „Вяра и общество”

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад