Единственото село у нас с паметник на 10-те Божии заповеди и сбирка от Библии

Единственото село у нас с паметник на 10-те Божии заповеди и сбирка от Библии
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Да имаш носталгия по социализма и да издигаш паметник на 10 Божии заповеди – среща с жителите на "благословеното", но парадоксално село Иванча в района на Полски Тръмбеш. Научете кое ги мотивира да поставят на площада плоча с 10-те Божии заповеди и да направят сбирка от Библии на различни езици, която мечтаят да се превърне в "Музей на Библията", въпреки че в селото няма постоянен свещеник, а църквата се отваря само за големите празници.

"Хората не разбират, че животът ни е най-ценият дар от Бога, който обаче се изчерпва с всеки ден и затова трябва да се изпълва със съдържание." Чуйте заредения с много настроение и музика разговор на Горан Благоев с християнския бард, поет, богослов Виктор Макаров. Какво дава музиката, как допълва усещането за Бог и дали прави по-лесно споделянето между хората? "Днес някои си мислят, че за да бъдем истински свободни, следва да се освободим от всичко, дори от християнството. Става едно разпадане в животи ни... Новата година е шанс да преоценим времето, в което живеем. Поезията не е точна наука като богословието. При нея тълкуванията могат да бъдат в различни посоки. С музиката искам да разкажа своето усещане за Бог с другите и да споделя с тях сърцето си."

Да се откажеш от кариера по световните оперни сцени и да се посветиш на Бога – втора част от интервюто на Горан Благоев с Русенския митрополит Наум.

"Обрезание Господне" – големият празник в първия ден на Новата година, който завършва Рождественския цикъл и напомня за Осмия ден – деня на вечността и бъдещето на човешкия род при Бога.

Предаването може да проследите и чрез неговите повторения: по БНТ1 – в неделя срещу понеделник от 4:45 часа, по БНТ4 – в неделя от 11:00 часа и в понеделник срещу вторник от 3:15 часа, а по БНТ2 – в събота от 9:30 часа.

Първата ни среща за 2019-та ще бъде на 5 януари, както обикновено от 14:00 часа.

Екипът ни Ви пожелава Новата година да бъде за всички вас благословена и щастлива!

Нередности
x

Сигнилизирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максиум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад