Фойерверки за Спасителя. Защо?

Фойерверки за Спасителя. Защо?
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Фойерверки за Спасителя. Благочестие или църковен кич? – тази събота във „Вяра и общество”

В този брой на предаването ви предлагаме:

Зарята за Великден е израз на един повсеместен кич, който постепенно завладява Църкватаразговор на Горан Благоев с писателя Теодора Димова, богословите Щерьо Паспалев и д-р Камен Данов по темата дали светската заря, гвардейците и Ботевият марш в най-святата нощ за християните е благочестиво начинание и дали с пищното си нововъведение архимандрит Дионисий е пионер в инициативата на възкресните фойерверки у нас, или само подражател на по-старшите от него в йерархията.

Камен Данов изрази недоумение от случилото се така: „Кой именно разпореди в този вид участието на Гвардейската част?" и определи ситуацията като „тежък конфликт на символите – военни и църковни”.

Теодора Димова сподели, че за нея е било по-естествено да помисли, че пукотевицата във Възкресната нощ е атентат, отколкото заря”, а още по-малко да я свърже със светлината на Възкресението. „Когато изземеш съкровеността на Пасхалната радост, се получава подмяна, която е унизителна за цялата нация”.

А за Щерьо Паспалев Възкресението трябва да освети земята, а не фойерверките, които някой иска да си купи срещу няколко лева. Така постигаме смут, проличава фарисейщина и лицемерие.”

Вода газят, жадни ходят – защо селски храмове в Пловдивска епархия, които са паметници на културата и се нуждаят от спешен ремонт, не могат да бъдат реставрирани, въпреки възможността да се намерят необходимите средства. Защо европейските фондове се оказват недостъпни за църковните настоятелства? Кой губи и кой печели? Чуйте несгодите и разочарованията, които ни споделиха хората от селата Хвойна и Орехово.

Блажени невиделите – как чрез съмненията на апостол Тома, погрешно наричан „неверни”, Спасителят даде неоспоримо доказателство за Възкресението си.

Екипът на „Вяра и общество”

Акценти
Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад