„Връщането на църковните ценности от Северна Гърция ще бъде престъпление срещу държавата и историята!”

„Връщането на църковните ценности от Северна Гърция ще бъде престъпление срещу държавата и историята!”
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

„Връщането на църковните ценности от Северна Гърция ще бъде престъпление срещу държавата и историята!” – тази събота във  „Вяра и общество”

В поредния брой на предаването ви предлагаме:

  • „Училище за семейни” – една инициатива за хора, които търсят хармония и духовност. „Тази идея се роди в Германия и Русия.” - споделя Емил Николов от „Православна младеж”, един от организаторите. „10 семейни двойки ще споделят опит и проблеми, и заедно ще търсят решения. Важно е да бъдем православни християни, а не православни консуматори. Вярата без дела е мъртва.” За презвитера Зоя Димитрова, сертифициран семеен консултант и магистър по богословие – „Работата в православната психотерапия се подчинява на формулата – „абсолютен егоизъм е, че някой може да мисли, че ще поправи другия”. Православните християни трудно прощават. Правят го формално. И това най-вече си личи по взаимоотношенията в семейството. Секуларното общество сякаш не кореспондира с иначе разпространената потребност – всеки човек да изпитва потребност от семейство.”
  • Как реагира България, след като и гръцкият президент си поиска църковните реликви от Северна Гърция, както това стори преди година и Цариградският патриарх Вартоломей. На въпроса на Горан Благоев към директора на Националния исторически музей, проф. Божидар Димитров, какво би направил, ако някой му нареди да върне реликвите, той категорично заяви: „Няма да изпълня разпорежданията! Ще чакам да ме уволнят!” Според Димитров „ако някой от официална Атина иска реликвите на манастира Козиница, значи не признава сключените договори, особено този от 1964 г. между България и Гърция. Реципрочно, при това положение ние бихме могли да си поискаме Беломорска Тракия.”

Предлагаме ви още:

  • Пазители на православието – памет за 26-те зографски мъченици 740 години след техния подвиг.
  • Ден за почивка или ден за прослава на Бога – разговор с архиепископ Христо Писаров върху Четвърта Божия заповед. „Когато Бог приключил с големия творчески акт – създаването на света, после е седнал само да го съзерцава. В съвременния свят начините за отседналост са различни. Оттук и съботният ден се почита по различен начин. Важното е да общуваш с Христос. Заради развитието на технологиите хората ще стават все повече безделници. И ще отделят време за Господ, ако искат.”

Екипът на „Вяра и общество”

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад