Българската църква няма адекватно отношение към диалога между православни и католици - във „Вяра и общество” - 13.12.2014

Българската църква няма адекватно отношение към диалога между православни и католици - във  „Вяра и общество” - 13.12.2014
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

„Българската църква няма адекватно отношение към диалога между православни и католици. А трябва!..” – гледните точки тази събота във  „Вяра и общество".

В този брой ще видите:

„Пречка за диалога е, че сме стеснили представата за Църква” - две седмици след поредната среща между Вселенския патриарх Вартоломей и папа Франциск,  в студиото на „Вяра и общество” търсим отговор на кардиналния въпрос: „Има ли бъдеще „Диалогът на любовта” между православни и католици?” Чуйте гледните точки на йеромонах Никанор от Църногорския манастир, епископ Христо Писаров от Вселенската съборна църква на Христос и свещеник Стефан Стефанов  от Русе. Според йеромонах Никанор „икуменизмът е много хитра ерес, която не атакува догмата, а разрушава вярата в единната истина. А истината е една и не може да има компромис с православието.” Епископ Христо Писаров подчерта, че „хората, които се борят за единение на християнството, изпълняват Божиятя воля, защото Бог иска от нас да сме едно.”  Свещеник Стефан Стефанов изтъкна, че „диалогът е същност на Църквата, защото чрез диалога става свидетелството на вярата, а то е същността на Църкава.”

Предлагаме ви и любопитен видеоматериал за диалога между различните христиански деноминации, който започва в далечната 1910 година в Единбург.

За благородната мисия на един български свещеник, който е по-нужен от самата държава за много бедни и отчаяни хора. За това как вратите на приютите на отец Иван в Нови хан и Якимово са отворени независимо дали си християнин, атеист или мюсюлманин.

„Да нарисуваш своя храм” – свещеник Кръстин Апостолов за благотворителната инициатива на православната българска общност в Хамбург, която събира средства за съграждането на своя църква. Нека всички да им помогнем. Как? – ще разберете от предаването.

Екипът на „Вяра и общество”

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад