Имат ли различно отношение различните християнски изповедания у нас към паметта за жертвите на комунизма?

Имат ли различно отношение различните християнски изповедания у нас към паметта за жертвите на комунизма?
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

„Никой няма право, използвайки авторитета на държавна институция, да зарибява деца и младежи” – тази събота във „Вяра и общество”

В новия брой на предаването Ви предлагаме:

Актът за царско помазание на Цар Симеон II, извършен от тогавашния Софийски митрополит Стефан на 14.09.1943 г.препис на този документ се появи тази седмица на сайта kingsimeon.bg.

В няколко православни сайта веднага започна дискусия за автентичността на този документ, чиято наличност екипът на предаването упорито търси от няколко месеца. И този път, уви, ни бе отказан достъп до преписа, като бяхме посъветвани сами да си намерим оригинала. Чуйте началото на дискусията, която ще продължим в следващите издания на предаването.

Има ли различно отношение в различните християнски изповедания у нас към паметта за жертвите на комунизма? - тема, провокирана от тазгодишното възпоменание на о-в Персин край Белене, организирано с активното участие на католически свещеници и видимото отсъствие на техни православни събратя.

„Трябва да се направи разграничаване между общности и техните водачи. Лидерите са тези, които се боят да се идентифицират с по-широко движение за възкресяване на спомена от близкото минало” – това беше позицията на доц. д-р Анна Лулева от Института за етнология - БАН.

За Любомир Младенов – син на репресиран от комунистическия режим и бивш директор на Дирекция „Вероизповедания” /1997-2002/ – „Отсъствието на БПЦ при възпоменанието е необяснимо. В годините на демокрация тя гузно мълчеше, а преди това в годините на репресии беше мълчалив свидетел на извращенията. За това бездействието й днес е неокачествимо.”

Двамата са единодушни, че е крайно време Българската православна църква да предприеме процедура за канонизация на жертви на комунизма, сред които има и над 130 православни духовници.

В студиото присъства и свещеник Паоло Кортези от католическата общност в Белене, ректор на светилището на бл. Евгений Босилков.

„За мен целта на възпоменанието е старите хора да слагат в ръцете на младите паметта за невинните жертви. Не стига само една плоча в Ловеч или в Белене. Трябва да има музей на възпоменанието на жертвите. Кръвта на мъчениците има голяма сила, която трябва да следваме - силата на любовта, силата на помирението, силата на свободата", категоричен е той.

В предаването ще видите и реликвата от мъченик, убит през комунизма, която свещеник Паоло донесе специално за зрителите на „Вяра и общество”.

Славейчетата на Бога – репортаж за инициативата на „Гражданско общество за Добрич” във всички детски градини в града да се преподава като свободно избираема дисциплина православно вероучение и за благодатните плодове от тази дейност. Чуйте какво ще споделят деца, учители, директори...

екстът за йога в матурите нарушава поне две правила на тестовете за такъв изпит.” – Светият синод и родители протестират срещу текстовете за йога в матуритескандалът се разраства под безстрастния поглед на Министерството на образованието, което явно се опитва да омаловажи проблема, но страстите в обществото не стихват.

Гости по темата са Александър Тодоров, родител, подписал петицията срещу йога и Николай Георгиев, зрелостник от Пловдивската семинария. Чуйте и позицията на Ловчанския митрополит Гавриил, председател на Просветния отдел към Св. Синод, който заявява, че Църквата настоява за парламентарен контрол на министъра на образованието за включването на текст за йога в матурата.

Екипът на ”Вяра и общество”

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад