Чрез Истанбулската конвенция се прави опит да се внедри атеистична идеология

Чрез Истанбулската конвенция се прави опит да се внедри атеистична идеология
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Къде са душите на нашите покойници ? – един разговор по вечните теми в деня на първата за годината Задушница.

Съботният ден беше наситен от протести срещу Истанбулската конвенция – два протеста в София и един в Русе . В директно включване от крайдунавския град пред камерата на предаването духовниците от различни вероизповедания – свещеник Игнатий Игнатов от БПЦ, свещеник Дирайр Хадавян от Арменската църква в Русеи епископ Петър Георгиев от Обединени Божии църкви, защитиха своите позиции срещу опитите да се посегне на християнските ценности в обществото ни.”Нашите протести нямат политически привкус, джендър идеологията подменя християнството, не искаме нашите деца да стават безполови.”

«Промяната в молитвата «Отче наш» засяга католиците. Това е вътрешен проблем.» - за официалната позиция на Ватикана ще чуете информация от Светла Чалъкова от Българската секция на Радио Ватикана. Свещеник д-р Пламен Гечев от Католическата църква в България коментира казуса. «Мотивът за промяната е да се доближи максимално текста до оригиналния, който е на арамейски. Абсурдно е да се смята, че Бог ни въвежда в изкушение. Но в Католическата църква по отношение на редакцията на молитвата няма единомислие. Голяма е съпротивата за тази промяна и затова всеки епископски съвет самостоятелно ще вземе решение за това.» Гостът коментира и някои богословски анализи на Десислава Панайотова - главния редактор на Официалния сайт на БПЦ, която нарича всички извън православната вяра – еретици. Според отец Пламен «Това е идеологически прочит на нещо, което касае Католическата църква и не смятам, че православни следва да коментират или да се занимават с този проблем.»

«Трябва да се борим с греха, а не с грешника.»
Богословът Пламен Иванов коментира какъв е големият пропуск на БПЦ след като се обяви срещу Истанбулската конвенция. Според него «Светият синод пропусна важен момент – как да помогнем на обърканите в своята полова идентичност хора. Заблудените са хора, които нямат устои на вярата, затова е важна Църквата да им показва пътя, да е изразител на техвите тревоги, но всичко това да го прави доброжелателно. Сега Църквата е инстумент за осъждане, а не за помощ и подкрепа.»

«Не бях, бидох и съм вовеки!» – памет за свети Кирил Славянобългарски в навечерието на 14 февруари, денят на неговото успение.

Всеки брой на предаването може да проследите и чрез неговите повторения: по БНТ1 - в неделя от 4.50 ч. и петък от 15.00ч. и по БНТ Свят в понеделник от 4.05 ч..


Гледайте ни! Очакваме ви и тази събота по БНТ 1, точно в 17.00!
Екипът на „Вяра и общество”
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад