"Ислямът се нуждае от реформа. Имамите пресушават неговата етична същност" – проф. Мухамед Шахрур

Ислямът се нуждае от реформа. Имамите пресушават неговата етична същност – проф. Мухамед Шахрур
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

„Чувството за греховност, насаждано от имамите, превръща хората в терористи” – проф. Мухамед Шахрур, тази събота във „Вяра и общество”

В поредния брой на предаването очаквайте:

  •     Ислямът се нуждае от реформа. Имамите пресушават неговата етична същностВ специално интервю, взето броени дни преди терористичните удари в Брюксел,  провокативният съвременен мислител на  мюсюлманския свят проф. Мохамед Шахрур разкрива как налагането на халифата и неговите закони е целенасочен опит да се възстанови правната система на исляма от средните векове и до какви последици ще доведе това арабския свят; ще чуете  защо обвинява мюсюлманското духовенство, защо според него са пресушили Божието откровение откъм неговата етическа същност и как с користни цели предпочитат да бъдат арбитър на чистотата на твърд набор от ритуали; как чрез насаждане на чувството за греховност мюсюлманските духовници радикализират младежите и ги превръщат в потенциални терористи. Ще разберете каква според проф.Шахрур е връзката между политика и религия, защо Европа е застрашена от ислямизация, защо бежанските потоци вървят към Европа, а не към Русия, какви са политическите корени на радикалния ислям.
  •     Кой може да не се радва от единението между християните  – за умерения оптимизъм след срещата между държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин и българския патриарх Неофит, за тържественото освещаване на църквата, която е катедрален храм на българските католици от източен обред, и за надеждите диалогът между католици и православни да продължи с нови сили.
  •     Можем да съзрем Бог в неговата несътворена светлинаразказ за учението на св. Григорий Палама в навечерието на втората неделя от Великия пост.

Екипът на „Вяра и общество”

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад