Достатъчно силна ли е БПЦ да бъде духовен водач на всички православни българи

Достатъчно силна ли е БПЦ да бъде духовен водач на всички православни българи
В предаването
Части от предаването
Всички броеве
  • Самостоятелна ли е БПЦ? Висшият клир на Сръбската и Българската църква – внегласно съревнование по мълчание за паметта на невинно избитите от Босилеградско преди 100 години.Защо патриарх Неофит, който е и Софийски митрополит, подмина с безразличие молбата на Гражданския комитет „Западни покрайнини” и на българи от Босилеградско в епархията му да се отдаде достойна почит към жертвите на сръбския погром. Ще разберете какво е било поведението на Вранския митрополит Пахомий, в чийто диоцез днес се намират бившите български земи, защо е забранил в Босилеградската църква да се отслужи панихида за изгорените живи българи, ще научите и за реакцията на кмета на Босилеград. Заедно с проф. Лозан Митев, председател на ГК „Западни покрайнини” и Едвин Сугарев – консул на РБългария в Ниш –Горан Благоев търси корените на това нихилистично отношение към паметта на наши предци, православни българи, убити от... православни сърби.
  • Християнски и мюсюлмански духовници, експерти и учени потърсиха в София общи пътища за взаимодействие срещу екстремизма и тероризма. Защо, обаче не бяха поканени представители на Главното мюфтийство? За пресечните точки на религия, тероризъм и политика чуйте мненията на проф. Хайел Алдауд от Йорданския университет в Аман, Камил Хабиб, от Ливанския университет в Бейрут, проф. Ахмед Мусалли, от Американския унивеситет в Бейрут, проф. Фаузи Алалуи от Университета „Ал Зейтун”-Тунис, д-р Мохд Абуаси, директор на Центъра за Близкоизточни изследвания и Славчо Велков – експерт по национална сигурност и тероризъм.
  • „В началото бе словото” – Първо национално публично четене на Библията в София, при това без прекъсване и на открито. Инициативата е посветена на 1150 годишнината от мисията на двамата братя Кирил и Методий и техните ученици, ще си припомните, че тяхното дело е било с цел на говорим български език да се преведе Библията и богослужебна литература. Гости на предаването са двама от организаторите на инициативата – пастор Анатоли Еленков и Илия Лингорски. Научете повече от тях за необикновеното събитие, което ще се проведе на 23 май от 10.00 до 17.00 ч. в пространството пред „Нов театър” – НДК.
  • За вярата и себеотдаването, за духовната атмосфера в люлката на православието, която винаги вдъхновява – художникът Петър Марангозов за своята изложба-дарение с картини и акварели от Света гора-Атон.

Екипът на „Вяра и общество"

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад