Как Гръцката църква разтърси гръцката политика на антибългарска основа

Как Гръцката църква разтърси гръцката политика на антибългарска основа
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В изданието ни на 27.01.2018 г. ще видите:

„Наблюдаваме пълната политизация на представители на Гръцката православна църква” - това коментираха гостите ни по повод политическите пристрастия на гръцкия синод заради името «Македония», които избиха в национализъм и антибългаризъм.

За проф. д-р Иван Желев нито една политическа партия не би могла днес да събере толкова много хора около една кауза. Може да го направи само Гръцката църква и затова я използват. А гръцките политици никога не биха си позволили толкова откровени антибългарски внушения и националистични лозунги.

Според Коста Филипов, дългогодишен кореспондент на БНТ в Скопие, „има светлина в тунела. Все пак Светият синод на Гръцката църква е взел решение на предстоящ подобен митинг присъствието на духовници да бъде според тяхната съвест. Нужна е реакция от страна на Българската православна църква, но тя следва да бъде предпазлива, още повече че езикът на дипломацията е с много широк спектър".

Двамата бяха единодушни, че протестите, в които участват активно и представители на Гръцката църква, по същество са антибългарски.

Интересно е да чуете мнението и на проф. дин Драган Зайковски от Института за национална история на Македония. Според него „ гърците вместо да са духовници, се изживяват като национални борци от 19 век. Македонските архиереи все още нямат официална реакция по отношение на националистическите реакции на гръцките духовници и това е мъдро, защото по същество въпросът е политически и следва първа да се произнесат политиците".

Вижте и специалния видеоматериал, в който гръцки митрополити припомнят песента за „освобождаването на Македония” от българите и възкресяват паметта за гръцките „герои” дебългаризирали Егейско и Вардарско.

Религиозните общности срещу Истанбулската конвенция. Мотиви и аргументи за своите позиции ще чуете от представители на Българската православна църква, Католическата църква и Обединението на евангелските църкви в България. От Давос министър-председателят Бойко Борисов коментира реакциите на светите отци и очерта изхода от спорния казус.

Истанбулската конвенция с налагането на нови понятия и термини отваря врати, през които може да влезе всеки.

Богословът от Великотърновския университет доц. д-р Свилен Тутеков е обезпокоен, че в международно-правни документи като подвижни пясъци се прокарват идеологически понятия като джендър, които носят конструкцията на цялата Конвенция. Джендър е крайната свобода от всичко – от природата, от себе си и накрая се стига до пола. Защо ние трябва да снижим високия стандарт на християнските ценности и да ги сведем до постколониална реалност? В позициите на християнските изповедания има нещо по-дълбоко – позицията на християнската съвест и християнската идентичност.

върд камък на вярата Христова” – памет за св. Петър, цар Български, владетеля, който няма нито една бляскава победа, но постигна 30-годишен мир и направи Българската църква първата патриаршия в славянския свят.

Всеки брой на предаването може да проследите и чрез неговите повторения: по БНТ1 – в неделя от 4.50 ч. и петък от 15.00ч. и по БНТ Свят в неделя от 11.00 ч. и понеделник от 4.05 ч.

Екипът на „Вяра и общество”

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад