Как комерсиалният дух на Коледа погълна атмосферата на Рождество? „Вяра и общество” – 20.12.2014

Как комерсиалният дух на Коледа погълна атмосферата на Рождество? „Вяра и общество” – 20.12.2014
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

“Истинско неоезичество е, когато акцентираме върху комерсиалното, а забравяме за Рождество” тази събота във  „Вяра и общество".

В последното издание на предаването за тази година ви предлагаме:

  • Епископът мъченик, който носеше Бог в душата си – памет за светеца, когото Църквата чества на Игнажден. 
  • „Само вярата в Бог променя целта и мотивацията на човека” – разговор в студиото за суеверията, които съпътстват коледните традиции; за комерсиалния дух на празника, който поглъща християнската му същност. Отговори на въпросите по тези теми Горан Благоев търси в разговор със свещеник Александър Лашков – предстоятел на столичния храм „Св. Троица”, и Деян Петров – юрист и студент в Богословския ф-т на СУ. „Суеверието е лесно и сигурно, дава ни спокойствие, защото отнема личната отговорност” – смята Д. Петров, като добавя, че „за да усетим Бог, трябва да се приближим до детската душа, т.е. да сме чисти и искрени”. „Не търсим достатъчно духовното, влече ни материалното. Ще добруваме, ако живеем според християнския морал” – убеден е свещеник Александър Лашков. Повече за истинската същност на празника и неговата подмяна – вижте в предаването.
  • Молитвеното пространство на музиката – репортаж за новата творба на композитора-свещеник Александър Лашков. От него ще научите как спазвайки канона на църковната музика, един творец може да влее в нея нови, свежи струи, и по какъв начин е постигнал това авторът на Литургия №6.
  •  „Свидетели на тайната” – или как науката и религията се срещат при изследването на Христовите реликви. Интервю с Гжегож Гурни, един от авторите на книгата, която наскоро излезе и на български език. От него ще научим съществува ли първообраз на всички икони, изобразяващи Иисус Христос, и какво общо има той с т.нар. „Кърпа от Манопело”.

Следващата ни среща във „Вяра и общество” ще бъде на 10 януари 2015 г.

Екипът на предаването Ви пожелава светли Рождественски празници и благословена Нова година!

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад