Християните в Близкия изток няма да бъдат заличени...

Християните в Близкия изток няма да бъдат заличени...
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В поредното издание Ви предлагаме:

„В началото бе словото” – Първо национално четене на Библията в София, при това без прекъсване и на открито.

Страданията в Близкия Изток няма да откажат християните от вярата им.” Вижте емоционалното интервю на специалния ни гост Севастийския митрополит Теодосий(Ханна)от Йерусалимската патриаршия. От него ще разберете на какво са подложени християните по време на войната, която се води в Близкия изток, защо някой иска да превърне арабските държави там в напълно религиозни? Ще разберете къде са корените на войната, около какво послание се обединяват религиозните лидери и белег за какво е все по-често случващите се разговори между християни и мюсюлмани? Този диалог отстъпление ли е от вярата и защо християните стават по-силни, когато срещу тях е лицето на злото? «Ние не се страхуваме от тези, които взривяват църкви и убиват християни.Златният век на християните беше по време на гоненията. Никой няма да успее да прогони християните от нашата родина.» – казва митрополит Теодосий(Ханна)

„Стените на разделението не стигат небесата” – 15 години след визитата на папа Йоан Павел Втори припомняме това събитие с най-вълнуващите кадри и послания оттогава.

Ако ги нямаше мъчениците Църквата нямаше да може да се превърне в това, което е сега – духовна опора. В месеца, който е особено наситен с почит към български мъченици за Христос Горан Благоев разговаря с гл.ас. д-р Венцислав Каравълчев за мястото на тези исторически личности в нашата история, удостоени с венеца на мъченичеството. Ще разберете защо мъчениците са важни за вярата? Кога християнството е най-живо и колко християни са избити за вярата си? До колко съвременните българи познаваме и тачим мъчениците за вярата, до колко популярен е култът към новоканонизираните Новоселски и Баташки мъченици. Ще видите специален материал за един малко познат мъченик, чиято памет се чества на 27 май – св. Терапонтий Софийски (Знеполски или Трънски). «Ние сме от малкото страни, които имаме толкова мъченици. Ние не ги познаваме, не ги тачим. Радваме се на бездуховността ни. България ще я има не благодарение на политиците, а заради тези хора, които днес припознаваме.»

Откъде и от кого Русия получи славянската писменост – фактите срещу геополитиката или какво казват за старобългарската азбука в руските земи след Покръстването двама именити руски учени и един рускоезичен митрополит – припомняме думите на покойния вече акад. Дмитрий Сергеевич Лихачов, на проф. Игор Калиганов от РАН и Полтавския митрополит Филип.Екипът на „Вяра и общество"

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад