„В християнството всеки е равностоен с другия!”

„В християнството всеки е равностоен с другия!”
В предаването
Части от предаването
Всички броеве
  • „Светият Дух проявява сигурността и смисъла на света, а Христос – волята на Отца” – какво е Църквата, защо тя се изгражда като тайнство, защо единосъщието на Отец, Син и Дух Свети се проявява в Църквата като съборност? За архиепископ Христо Писаров: «В първите векове не е имало яснота за целта на Светия Дух. Но Той се дава, за да се гарантира познанието, а промяната чрез Светия Дух гарантира промяна на хората, която ще ги подготви за свещеното.» Според госта ни «на Петдесетница апостолите решават, че християнството може да се развива в отворена система... Трите творчески сили, изразени чрез Трите лица на Бога, трябва да се проявят, за да «съгреят Творението».
  • Един храм, съграден с лични помощи и вяра на хората по време на Османското робство, е на път да се саморазруши под равнодушния поглед на Църква и институции – един казус, който отдавна вече не звучи като новина. Но вижте от какво ги боли хората в кюстендилското село Драговищица и защо смятат, че те, обикновените миряни, и духовниците, които демонстрират луксозен живот, очевидно принадлежат на две различни Църкви?!
  • „Просветителското дело на светите братя Кирил и Методий и св. Климент Охридски е революционно.» Така съставителят и автор в сборника „Благовестие и мисия” доц. дякон Иван Иванов представя новата си книга. „Кирил и Методий поставят живота си в риск. Те са жертва на това дело, но също така пазят истината за Църквата. Ако те бяха угаждали на всякакви политически лидери от тяхното време, делото им едва ли щеше да просъществува. Слава Богу, появява се техният последовател – политически лидер, който им помага създаденото от тях да пребъде.”
  • Раздели ли българското общество позицията на Светия синод по повод честването на 1000-годишнината от създаването на Охридската архиепископия ? – репортаж от втория протест пред Синодалната палата, както и позициите на двама от синодалните митрополити – Наум Русенски и Николай Пловдивски, а също и „аргументът” на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний защо отказа общ молебен с македонските си събратя... Предаването може да проследите и чрез неговите повторения: по БНТ1 – в неделя (27.05) срещу понеделник (28.05) от 4.45 ч., а по БНТ Свят – в неделя (27.05) от 11.00 ч. и в понеделник (28.05) срещу вторник (29.05) от 2.00 часа. Екипът на „Вяра и общество”
Нередности
x

Сигнилизирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максиум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад