Несвикването на църковен събор е узурпация на власт – тази събота във „Вяра и общество”

Несвикването на църковен събор е узурпация на власт – тази събота във  „Вяра и общество”
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В този брой на предаването ви предлагаме:

„Хирургът в расо” – разказ за живота и делото на  Симферополския архиепископ св. Лука, чиито мощи – дарение от Руската патриаршия, бяха послещнати в София.

„Като нарушава Устава си, БПЦ нарушава и законите на България!”  – разговор за  това как вече осма година, незнайно защо, нарушавайки устава на БПЦ, Св.Синод отказва да свика поредния църковен събор – през настоящата година трябваше да се проведе Осмия, а още не е проведен Седмият Църковен събор. С гостите в студиото доц. Дилян Николчев, преподавател по църковно право и гл.ас. Атанас Славов, доктор по конституционно право в СУ, Горан Благоев търси отговори на въпросите: Какво се крие зад този казус? Кой може да принуди Светия синод да изпълнява устава на БПЦ? Може ли държавата да принуди едно вероизповедание да изпълнява собствените си разпоредби? Ще чуете и коментарите на гостите по темата какво се случва с редицата църковно-съдебни дела на провинили се духовници, които са обвеяни в мъгла.

Неофит Цаков – един мъченик за вярата по време на комунизма;

„Не убивай!” – разговор с архиепископ Христо Писаров от Вселенска съборна църква на Христос върху Шестата Божия заповед. Чуйте защо духовникът смята, че „тази заповед е обвинение към цялостното Творение и съдържа вътрешно противоречие”, и кое насилие е оправдано в християнството.

Екипът на „Вяра и общество”

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад