Кой и как осквернява Задушница или битовите практики в християнството

Кой и как осквернява Задушница или битовите практики в християнството
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В изданието на 10 ноември ви предлагаме:

От „съвест на българската църква” до „враг №1 на народната власт в Пиринския край” – 70 години от гибелта на Неврокопския митрополит Борис (1888-1948 г.)

Оскверняване на гробове по Задушница не е дело само на тези, които грабят харната, а и на тези, които я оставят – тема с различен прочит от страна на гостите на предаването.

За доц. д-р Евгения Кръстева-Благоева даването на храна на мъртвите е предхристиянски обичай. Това е израз на нашата връзка с тях и нашата грижа към тях. Но истинската връзка с мъртвите ни близки е молитвата за тях. Господ не иска жертви. Той е жертвата. Той иска милост и милостиня към бедните. Ситият не гладния не вярва. Има нужда от работа с нашите мургави сънародници. И държавата, и Църквата трябва да проумеят, че тези нуждаещи се имат нужда от работа с тях, просвета, образование и християнска любов.

Свещеник Стефан Пашов припомни, че в миналото храната не се е носила за мъртвите, а за споделяне с живите. Днес този обичай е суеверие. Истинската вяра е «валута». Ако я имаш, можеш да получиш от Бог инвестиция за вечен живот. На покойниците ние им затваряме очите пред смъртта, но те ни отварят очите за онова, което се случва в живота ни.

"Животът не е време да притежаваме, а да обичаме” – послание на папа Франциск по време на ежеседмичната му аудиенция.

Какви тайни разкрива историческата Желязна църква „Св. Стефан” в Истанбул? Изключително интересен разказ на изкуствоведа доц. Благовеста Иванова, автор на новата книга „Българският архитектурен комплекс на Златния рог”.

"Желязната църква е уникален храм със своята украса, свързан с нашата национална идентичност, нашата гордост и е единствената в Югоизточна Европа".

Ще чуете интересни факти около строителството на църквата, идеите на Стефан Богориди за това от какво да се състои този храмов комплекс, любопитни подробности за архитект Ховсеп Азнавур, архитекта на Желязната църква, както и митовете свързани с храма.

Радетел на българо-македонското сближениеСтрумишкият митрополит Наум стана „доктор хонорис кауза” на Великотърновския университет.

Предаването може да проследите и чрез неговите повторения: по БНТ 1 – в неделя срещу понеделник от 4.45 ч., по БНТ 4 – в неделя от 11.00 ч. и в понеделник срещу вторник от 3.15 часа, а по БНТ 2 – в събота от 9.30 часа.

Екипът на «Вяра и общество»

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад