Кой и как употребява или неглижира българите и православната им църква

Кой и как употребява или неглижира българите и православната им църква
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Игуменът на Бигорския манастир в Македония – архимандрит Партений, стана европейски гражданин на годината по предложение на български евродепутати. За историка проф. Светослав Елдъров „тази награда е напълно естествена”. Не на същото мнение е богословът проф. Иван Желев: „Не вярвам, че някога македонците ще кажат, че сме един народ. Смущаващо е, че в Народното събрание нямаше представител на БПЦ.” Двамата се въздържаха от коментар на въпроса защо досега българските евродепутати не са номинирали български духовник за тази награда.

„Църквата днес е използвана от политически сили и тръстове, но тя се оставя да бъде използвана.” Сто години след Първата световна война Православните църкви на Балканите ни разделиха отново на победители и победени. В Солун се събраха само представители на страните победителки от 1918 г. и в центъра на честванията на събитието от военната и политическата история основни действащи лица бяха Цариградският патриарх Вартоломей, Сръбският патриарх Ириней и Неаполския и Ставруполският митрополит Варнава. Макар във военното гробище в Солун да почиват костите и на български войници, български представител на възпоменанията изобщо не беше поканен. Гостите коментираха и този факт в контекста на широко прокламираната европейска идея за помирение, разбирателство и отказ от акцентиране на спорните моменти в миналото. Проф. Елдъров: „Двамата патриарси бяха главни действащи лица в едно политическо събитие. Сякаш се препотвърждава вековен съюз между Сърбия и Гърция. БПЦ трябваше да реагира на тази провокация и да вземе отношение.” Според проф. Желев „отговорност на църквата е да събира, а не разделя. Но Сръбската и Гръцката църкви услужливо приемат тази нетипична за институциите им роля. А българската можеше да намери начин да напомни за себе си. Но патриарх Неофит не е онзи църковен дипломат, какъвто беше патриарх Максим.”

„Украинската църква към Московската патриаршия употреби тържествата за 180-годишнината на Болградския катедрален храм”. Проф. Иван Желев обърна внимание, че никой от църковните организатори на тържествата не припомни, че Болградският храм е строен от българи и не заяви на висок глас частните и държавни дарения от България за възстановяването му след пожара от 2012 г. Той бе категоричен, че българите и БПЦ винаги трябва да си казваме мнението на висок глас, а винаги ще се намери кой да го чуе.

„Църква и много политика” – това ни разкрива разсекретената стенограма за разговорите между Цариградския патриарх Вартоломей и Руския патриарх Кирил по проблема с автокефалията на църквата в Украйна: „Чухме разговор по-скоро между политици, а не духовници. Личи си, че двете страни ще стигнат до крайност. Има опасност от разкол в Православието.”

Мъжествени свидетели на вярата в Бога – памет за 26-те зографски мъченици в навечерието на техния празник, 10 октомври.

Предаването може да проследите и чрез неговите повторения: по БНТ1 в неделя срещу понеделник от 4:45 ч., а по БНТ4 в неделя от 11:00 ч. и в понеделник срещу вторник от 3:15 часа.

Екипът на „Вяра и общество”

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад