Крие ли някакви интереси блясъкът на обновената Желязна църква?

Крие ли някакви интереси блясъкът на обновената Желязна църква?
В предаването
Части от предаването
Всички броеве
  • Служат ли храмовете на две религии като разменна монета в политиката – след обяснимата екзалтация при откриването на историческата българска Желязна църква „Св. Стефан” в Истанбул идва ред на анализа, без да омаловажаваме всичко сторено за нейното спасяване. Със своите гости – проф. Иван Желев (богослов и директор на Дирекцията по вероизповеданията от 2002 до 2008), доц. Боряна Бужашка (историк и автор на експозицията в Метоха) и Алекс Алексиев (геополитически анализато) Горан Благоев ще търси отговор на въпроси като: Политическо или Църковно беше откриването на храма; Защо полагащото се за този случай богослужение по обновяването на храм беше спестено и отложено за по-късна дата; Защо българската държава не ремонтира със собствени средства този знаков за паметта ни храм, след като вече беше показала потенциала си с финансирането и обновяването на други важни за България светини в Турция; Какво ни каза турският президент Ердоган с посланието си при откриването; Чий заложник може да се окаже нововъзстановеният Железен храм?
  • 20 години от връщането на „История Славянобългарска” в Света гора – припомняме ви това събитие с кадри, които притежава единствено БНТ.
  • Цветовете на православието проф. Георги Минчев, преподавател в университета в Лодз, Полша, представя шести том от едноименната поредица на Полската православна църква, който е посветен на православието в България. Вижте как православни полски фотографи представят в специален албум своите впечатления от традиционното изповедание на мнозинството от българите.

Ако вие също имате въпроси или мнение по тази тема, може да ги зададете предварително на страницата ни във фейсбук „Вяра и общество”, на електронния ни адрeс viara@bnt.bg или на страницата на предаването в сайта www.bnt.bg. По време на излъчването ни, директно в ефир, може да позвъните на телефони 02/ 9 444 999 и 02/ 814 2551.

Гледайте ни! Очакваме ви и тази събота по БНТ 1, точно в 17.00 ч!

Екипът на „Вяра и общество”

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад