Какъв е Симеон Сакскобургготски за БПЦ?

Какъв е Симеон Сакскобургготски за БПЦ?
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

„Бог не е благословил монархията като единствена форма на управление!” – тази събота във „Вяра и общество”

В този брой Ви предлагаме:

Какъв е Симеон Сакскобургготски за Българската православна църква? Дали и кога е миропомазан за Цар, както сега твърди Светият синод? Защо в общуването си с него и по време на служба българският клир го нарича „Негово Величество”?

За историка Мълвина Господинова Симеон Сакскобургготски „... е извършил изключителна саможертва към народа си, снизхождане, като е направил голям жест чрез снизхождението да стане министър-председател в република. За миропомазанието му като цар следва да се пита Църквата”.

Проф. дфн Калин Янакиев я контрира, като изтъкна, че дори да предположим съществуването на миропомазание, което твърдение противоречи на фактите „...помазанието не е магически печат, който не може да се изличи. Когато се заклева пред Конституцията на републиката, Симеон Сакскобургготски престава да утвърждава: „имам царство, което ми е отнето”. И още един факт, изтъкнат от проф. Калин Янакиев - „... в Светото писание никъде не се говори, че Бог е благословил монархията като единствена форма на управление”. Гостът попита също: Кога Светият синод е искрен – когато нарича Симеон Сакскобургготски „Негово величество”, или когато в литургията споменава „правителствующия синклит”, т.е. републиканското правителство?

По темата ви предлагаме още позицията на патриарх Неофит и част от синодалните архиереи за отношенията на Църквата към Симеон Сакскобургготски, както и ретроспекция на тези отношения, включително и думите на Пловдивския митрополит Николай: ”Където е Негово Величество, там е държавността...”.

Екипът на „Вяра и общество”