Между „Осанна” и „Разпни го” – манипулираната тълпа или човешкото непостоянство

Между „Осанна” и „Разпни го” – манипулираната тълпа или човешкото непостоянство
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

„Бунт срещу статуквото” – един различен поглед върху евангелското събитие „Вход Господен в Йерусалим” – дискусия във „Вяра и общество” в навечерието на Цветница

В този брой Ви предлагаме:

Теологичната система убива Христос” – в навечерието на празника Вход Господен в Йерусалим (Цветница) и Страстната седмица търсим отговори на въпросите: Какви надежди възлагаха на Иисус Христос жителите на Йерусалим? Защо очакваха Месията, но не разбраха, че са го посрещнали? Какво означава за съвременния човек да носи кръста си? Вижте какво казаха събеседниците на Горан Благоев – архиепископ Христо Писаров и свещеник доц. д-р Стоян Чиликов.

За архиепископ Христо Писаров „Възкръсването на Лазар е ярко свидетелство как Христос провокира догматичното мислене и как в отговор на това теологичната система го убива.” Според отец Стоян Чиликов „Христос не е провокатор, той е Спасител. Той се стреми да спазва юдийските закони, а разпъването му на кръст е всекидневна жертва и страдание. Ето защо човек трябва да прости и да следва Христос – това е да носиш кръста си.

Вижте още:

Милост за милосърдието – или как една благородна инициатива, каквато е социалната кухня при църквата „Св. Георги” в столичния кв. „Дървеница”, изнемогва да помогне на всички нуждаещи се, след 20-годишно съществуване.

Имаш ли Бог, нищо не липсва” – поклонението на католическата общност у нас пред частица от мощите на св. Тереза Авилска по повод 500 г. от рождението й.

На всички, които празнуват имен ден на Лазаровден и Цветница, както и на всички наши зрители – светли и благословени празници!

Екипът на „Вяра и общество”

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад