Милосърдие, което надмогва болката - във "Вяра и общество" - 6.12.2014

Милосърдие, което надмогва болката - във Вяра и общество - 6.12.2014
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

„В Българската православна църква текат зловонни процеси” – дискусия във „Вяра и общество” по повод предстоящата хиротония на архимандрит Дионисий

В този брой ще видите:

• В деня на Свети Николай Чудотворец – един от символите на християнското състрадание и милосърдие ви разказваме за многобройните чудеса на светеца, зографисани през средновековието в Боянската църква.

„Първите бежанци са старозаветните пророци” – невероятната история на иракската православна християнка Линда Ауанис, която сега е бежанка в България и помага на бежанци, болшинството от които са мюсюлмани: „Много хора в България не вярват в Бога, но помагат като християни. И аз им казвам: „Вие не знаете, че това, което правите, е Бог във вас!” Връщайки се към спомените си от родината, тя констатира, че за 20 години християните в Ирак са намалели от 18% до 3%. Вариантите са да приемат исляма, да платят данък „джизие” или да избягат. Тя припомня християнската максима, че като истински християни, трябва да помагаме дори на враговете си.

„Християнството и психологическите проблеми на човека” – акад. Владета Йеротич по повод новата си книга в интервю специално за „Вяра и общество”: защо има толкова психически заболявания и самоубийства; защо младите странят от служба в Църквата?

„Стоп Дионисий”, „За Дионисий” – защо раздели църковната общност решението на Светия синод архимандрит Дионисий да бъде ръкоположен за епископ по предложение на патриарх Неофит? Чуйте позициите на богослова и публицист Явор Дачков и йеромонах Никанор от Църногорския манастир. „Реагира се срещу личности, а не срещу пороците на църковната общност”, коментира йеромонах Никанор.

Явор Дачков отбеляза: „Архимандрит Дионисий е брокер, който търгува с църковно влияние и измислени титли и е недостоен за епископско служение.”

Екипът на „Вяра и общество”

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад