Миропомазанието за царство на Симеон ІІ – между фактите и въпросите

Миропомазанието за царство на Симеон ІІ – между фактите и въпросите
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

„Документът за царското помазание на Симеон II е нелегитимен до доказване на противното!” – тази събота във „Вяра и общество”

В броя на предаването ще видите:

„Църквата може да приеме различията, когато говорим за любов, но не за разгул”разговор с епископ Христо Писаров един час преди началото на тазгодишния „София прайд”. „В западните общества карнавалите като този поставят проблеми на обществото. Различните сексуално търсят периметър и воюват за него, но обществото ще реши дали да им го даде. Не винаги свободата може да доведе до благоденствие.”

Ще чуете отговори и на въпросите: До какво може да доведе агресивното натрапване на сексуалното различие? Как истинският християнин трябва да възприема хората с нетрадиционна сексуална ориентация? Дали гей-културата е част от интеграцията ни към ЕС?

Миропомазан ли е през 1943 г. Симеон ІІ за цар, съгласно православната традиция? Отговор на въпросите дават гостите - доц. Лизбет Любенова, богословът Георги Тодоров и културологът д-р Тони Николов.

Според Георги Тодоров „документът е във висша степен съмнителен. Миропомазанието е важен акт, кулминация при коронацията на един цар и не може да се извърши „по терлици. Но най-лошото е, че монархическата идея у нас е деградирала до царедворство”.

За доц. Лизбет Любенова „миропомазанието на Симеон II е нарушение на самия канон. Освен това не е логично митрополит Стефан да извърши церемонията, след като е бил върл антимонархист. И накрая, смея да кажа, че добре познавам църковните архиви. Такъв документ няма или ние нямаме достъп до него.”

Дали този документ наистина свидетелства за събитие от новата ни история или отразява съвременни копнежи със задна дата? Вижте материала специално подготвен за преписа на „Актъ за помазание на царство” с неочаквани разкрития и породени съмнения.

Екипът на „Вяра и общество” Ви пожелава хубаво лято. От следващата седмица бъдете с най-доброто от предаванията ни през десетгодишната ни история.

Нередности
x

Сигнилизирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максиум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад