"Мисия невъзможна" ли ще се окаже българо-македонското църковно сближаване?

Мисия невъзможна ли ще се окаже българо-македонското църковно сближаване?
В предаването
Части от предаването
Всички броеве
  • Защо не дойдоха българските архиереи? Специален репортаж от Охрид на Горан Благоев и оператора Ивайло Стоянов за надеждите и разочарованията по повод честването на 1000-годишнината от Охридската архиепископия
  • Полуистини по македонски – как официалните църковни и държавни власти спестиха факта, че титлата на главата на честваната от тях Охридска архиепископия е „Архиепископ на Първа Юстиниана и цяла България” – истина, отразена дори в гръцки надписи от средновековните охридски църкви
  • „Никой не пречеше на БПЦ да бъде активен посредник пред Вселенската патриаршия по казуса МПЦ” – появи ли се препъни-камък в отношенията БПЦ – МПЦ за по-нататъшното сближаване? Ще продължава ли Българската патриаршия да бъде „Църква - майка” на Македонската архиепископия след изявлението на Вселенския патриарх, че той ще се заеме с проблема на МПЦ? Доц. Дилян Николчев (преподавател по църковно право, устройство и управление на БПЦ) напомни: „Предупредих, че БПЦ няма капацитет да води такива преговори. Процесът по признаването на автокефалията на МПЦ, в който БПЦ трябваше да има основна роля затихна, преди да е стартирал. Неотиването на български архиереи на честването на Охридската архиепископия означава отказ от част от българската история.” Според дфн Момчил Методиев (историк) „Ако БПЦ беше участвала в преговорите, можеше да реагира на спекулациите по отношение историята на Охридската архиепископия. Сега тя, сякаш губи това право. Освен това Македонският и Украинският казус вървят по една писта и може би ще намерят своето решение.” Мирослав Ризински, зам.-председател на Български културен клуб – Скопие сподели: „Ние не водим политика, а научен спор. БПЦ трябваше да е част от играта, за да има възможност сега да отстоява историческата истина. Лошото е, че когато се създаде Православната Охридска архиепископия на Йоан (Вранишковски) никой от България не реагира.”.
  • С респект към вярата – какви християнски теми вълнуват светското изобразително изкуство у нас през 20-те г. на ХХ век? Това ще научите от изложбата „Между традициите и модернизма”, подредена в СГХГ. Нейният директор Аделина Филева ни разказва за евангелските образи и сюжети, които вдъхновяват тогавашните художници, разкрива ни свят, в който вярата в Христос често пъти присъства дискретно, но убедително, отвежда ни по поклонническите пътища до Атон, запечатани в забележителни и неповторими до ден днешен творби на автори като Иван Милев и Дечко Узунов.

Предаването може да проследите и чрез неговите повторения: по БНТ1 – в неделя (27.05) срещу понеделник (28.05) от 4.45 ч., а по БНТ Свят – в неделя (27.05) от 11.00 ч. и в понеделник (28.05) срещу вторник (29.05)от 2.00 часа.

Екипът на „Вяра и общество”

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад