"Човекът, който обезсилваше силата на злото"

Човекът, който обезсилваше силата на злото
В предаването
Части от предаването
Всички броеве
  • "Дядо Добре е Божи феномен – протегнал душата си към Господ." За срещите си с благия старец разказват - Тивериополският епископ Тихон, бивш предстоятел на Патриаршеската катедрала "Св.Александър Невски», писателят Теодора Димова и богословът Дария Захариева. "Той взриви нашата координатна система, загърби и обезсили парите и развлеченията, основата на нашия консуматорски свят и ни показа другото пространство – това да бъдеш с Бог" - думи на писателя Т. Димова. Епископ Тихон предложи "Хората да не настояват за канонизация му, а по-скоро да носят неговата святост в сърцето си, да го следват и да му подражават." Богословът Д.Захариева си спомни: "Когато застанеш до него, тайната на смирението става ясна. Той раздаваше покой и светлина. Досегът на хората с него беше благодат. Помагаше не само на Църквата, правеше го и за безработни и страдащи, без някой да го е поискал. Днес хората страдат за него, защото искат да задържат по-задълго тази святост, да не се отдалечават от нея."
  • "Моралният смисъл на прошката е да си с някого в една хармония." В навечерието на Сирна неделя ще си припомним има ли граница в желанието да простиш и да получиш прошка. Архиепископ Христо Писаров: "Когато искаш да се очистиш, отиди и се прости с брата си. Обикновено човек прощава в контекста на свободата, която Бог ни е дал. Да го правим с уважение и с протегната ръка. Така по-лесно ще преодолеем света, който християнството по принцип не дотам харесва. А за поста – всекиму, според силите, да не измъчваме душата. Важното духът да е в кондиция."

С обширен материал от с. Байлово ще се докоснете до емоцията, с която хората го изпратиха по пътя към вечността, ще ви припомним с уникални кадри от фонда на БНТ и неговата неповторима личност.

Всеки брой на предаването може да проследите и чрез неговите повторения: по БНТ1 – в неделя от 4.50 ч. и петък от 15.00ч. и по БНТ Свят в неделя от 11.00 ч. и понеделник от 4.05 ч.

Благодарим на всички зрители, които ни споделиха своята обич и симпатия към дядо Добре на нашата фейсбук страница.

Екипът на „Вяра и общество”