Йеромонах Николай (Сахаров) - специален гост в предаването

Йеромонах Николай  (Сахаров)  - специален гост в предаването
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

„Неоезичеството заменя ценностите на християнското семейство” – специален гост на „Вяра и общество” тази събота йеромонах Николай (Сахаров)

В новия брой на предаването ви предлагаме:

„Призивът за святост е даден и на монаха, и на хората в брака” – разговор с монаха, който казва: ”На земята християнският живот е като айсберг – виждаме само върха му, а останалото е „скрито с Христа в Бога”. С любезното съдействие на фондация „Покров Богородичен” специален гост на предаването е  йеромонах д-р Николай (Сахаров), племенник на емблематичния духовен старец Софроний (Сахаров), доктор по богословие от Оксфордския университет, член на братството на православния манастир „Св. Йоан Кръстител” в Есекс (Великобритания). С него Горан Благоев разговаря за духовната свобода, за предизвикателствата към съвременното християнско семейство, за съвременното състояние на православието и т.н. „Църквата не бива да се бои от предизвикателствата на секуларизма и светския дух – това е поредната фаза на гоненията срещу нея. А най-голямото предизвикателство пред брака е загубата на културата в тези отношения. Красотата на този живот обаче е в любовта и жертвата” – каза отец Николай в този брой на предаването.

„Сега, уви, нямаме духовен водач от ранга на екзарх Йосиф” – признанията на миряни и архиереи по повод 175 г. от рождението и 100 г. от кончината на великия български духовен водач. Припомняме ви неговия живот и дело, предлагаме ви и репортаж за днешните възпоменания в София.

Святост от българската земя – разкази за българските светци и за възстановена лития в чест на св. Георги Софийски Новейши

„Подарете ни камбана, защото храм без камбана не е храм!” – с този призив се обърна към зрителите Ганка Павлова -  художникът зограф на параклиса в българската база на Антарктида, от името на гостите в студиото на „Вяра и общество”, участници в 23-та българска арктическа експедиция. Станимир Модев от Българския антарктически институт сподели:  „Всеки от нас на Антарктида има нужда от своя параклис. Той е и вързка с България”. „Базата е българското селище на Антарктида, а всяко селище трябва да има и духовен дом.” – каза Цветелина Атанасова, журналист в БНТ.

Ако желаете да дарите средства за довършването на българския параклис в Антарктида, може да го направите на следната банкова сметка:

Банка: United Bulgarian Bank

ул. Софея №5, град София, България

BIC: UBBSBGSF

Получател: Българския Антарктически институт

София, България

IBAN:  BG47UBBS78271010262308

Екипът на „Вяра и общество”

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад