На Велика събота директно от Йерусалим запалването на Благодатния огън

На Велика събота директно от Йерусалим запалването на Благодатния огън
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

На Велика събота за 15-та поредна година БНТ директно излъчи от Йерусалим запалването на Благодатния огън.

Специално издание на „Вяра и общество” пряко от църквата на Божи гроб в Йерусалим ви направи съпричастни на запалването на Благодатния огън.

Предлагаме ви различни материали и теми, свързани с най-великото събитие в християнството – Христовото възкресение.

За неговото преломно значение в духовната история на човечеството, за символиката и смисъла на празника на празниците Горан Благоев разговаря с доц. Екатерина Дамянова, доц. дякон Иван Иванов и поета Калин Михайлов. Ще чуете, исторически препратки, богословски интерпретации и тълкувания, лични преживявания за чудото и всичко свързано с подготовката на параклиса на Божи гроб преди запалване на Благодатния огън.

Доц. дякон Иван Иванов (богослов): „Човешко е да търсим присъствието на Бог като се опитваме да го материализираме. Това влиза в нашата природа – да видим, да пипнем и чуем. Може би Господ върши чудеса, защото понякога нашата вяра е слаба.”

Доц. Екатерина Дамянова (богослов): „Христос слиза в Ада, защото заради грехопадението дверите на Рая са затворени. Поразява този, който владее злото и Ада. Ние понякога подхождаме консуматорски към Божиите работи и изразяваме недоверие, а той ни води към небесния Йерусалим. Дано успеем да запалим тази светлина в нашите души.”

Доц. Калин Михайлов (поет): „При слизането на Благодатния огън за всеки е нужно едно вътрешно утихване, за да се събудим за гласа на Иисус Христос. Той идва чрез този невеществен огън и ни сочи характера на Божията благодат. Дано всеки има устойчивостта и духа да съпреживее Йерусалимското чудо на Благодатния огън.”

Успоредно с кадрите от Божи гроб ви предлагаме няколко репортажи и видеоматериали:

„Народът пее „Опело Христово” – за традицията, която възниква в столичния храм „Св. Параскева”

„Сошествие во Ад” – какво се случва на Велика събота според християнското вярване

Ритуалите и традициите, свързани с параклиса на Божи гроб преди запалването на Благодатния огън

„Дневникът на Етерия. Поклонение до Светите земи” – представяме първото издание на български език на ръкопис от ІV век, който ни представя гледната точка на една поклонничка от Галия към светините и богослуженията от местата, свързани със земния живот на Спасителя.

„Сиромах-майстор Ники” – разказ за вярата като начин на живот и възможност за преодоляване на страданията в живота. Вижте как един човек с провален бизнес, изоставен от съпругата си и много болен намира утеха в резбоването на икони, а чрез тях и нови приятели – семейство, което го приютява в дома си.

Ако сте пропуснали първото излъчване на «Вяра и общество», може да проследите предаването и чрез неговите повторения:по БНТ 1 – в неделя срещу понеделник от 4.45 ч., по БНТ 4 – в неделя от 11.00 ч. и в понеделник срещу вторник от 3.15 часа, а по БНТ 2 – в събота от 9.30 часа.

БЛАГОСЛОВЕНИ ПРАЗНИЦИ! ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Екипът на „Вяра и общество”
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад