Народните будители под маската на Хелоуин

Народните будители под маската на Хелоуин
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Народните будители под маската на Хелоуин?! – дискусия във “Вяра и общество”, тази събота

В този брой Ви предлагаме:

„Чрез Хелоуин хората сякаш не виждат светлина в живота и празнуват мрака”. В навечерието на Деня на народните будители продължаваме да търсим отговор на въпроса: Защо агресивно и без обяснения се налага един чужд на България и Православието празник, за сметка на традициите и почитта към празника на високия български дух и познанието? Гости в студиото са доц. Клара Тонева – преподавател в Богословския факултет, свещеник д-р Пламен Гечев от Католическата църква в България и православният свещеник д-р Сава Кокудев. За К. Тонева „ доминиращото в днешния ден е думата „криза” – криза на празника, дълбока криза на човешката идентичност, криза на църковността. Обвинявам себе си като родител и вярващ човек за случващото се. Ако знаехме какво е вярата и не я изопачавахме – днес нямаше да имаме този проблем.” Свещеник Сава Кокудев заяви: „Същността на Хелоуин е да гони злото, но на практика ние го предизвикваме... Ние сваляме Божия образ, за да поставим върху лицето си образа на злото и да се слеем с него.” А за свещеник д-р Пламен Гечев от Католическата църква в България „живеем във време с култ към нищото, в среда, в която няма любов към себе си и към другите. Консуматорското общество иска да контролира смъртта. Екзорсистът Арнолд Тейлър твърди, че има връзка между Хелоуин и сатанизма – понякога хора, които са съпричастни към този „празник” после са обладавани от зли духове. Ще видите и чуете също защо нашата зрителка Нели Тончева е създала във Фейсбук група против натрапването на Хелоуин в училища и детски градини, провокирана от чудовищни училищни „творения” за „празника”, изложени в един от големите молове на Бургас.

Пастирят на хилядите – 395 г. от успението на св. Пимен Зографски (Софийски). Памет за един истински народен будител от времето на Османското робство – досег с ръкописите и стенописите, които той ни завеща...

„Прекъсната е връзката Църква-училище-семейство” – за нуждата от будители днес разговаряме с Николина Атанасова – преподавател по биология в професионално училище от гр. Първомай, представител на Евангелските съборни църкви в България, един от носителите на званието „Учител на годината” за 2015. В разговора тя сподели: ”Днес хората не знаят в какво и как да вярват. Децата са като водата: ако ние, възрастните, ги водим добре, те ще ни следват. Но по-голямата част от учителите не носят духовния потенциал, за да просветят децата и родителите. Тази роля трябва да я изпълни Църквата.”

„Мога ли да кажа, че нямам грях?!” – три години след кончината на патриарх Максим отново да си припомним неговите духовни и изповедни послания пред камерата на „Вяра и общество”.

Екипът на „Вяра и общество”

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад