Неоосмански послания на Националната мюсюлманска конференция

Неоосмански послания на Националната мюсюлманска конференция
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Има решение на ДПС, ако председателят на партията е турчин, главният мюфтия да е българин мюсюлманин” – тази събота във „Вяра и общество”.

В този брой на предаването ще видите:

• „Твърд камък на вярата Христова” – в деня на св. Петър, цар Български - разговор за един почти непознат български светец и твърде противоречиво оценявана историческа личност с известния медиевист доц. Веселина Вачкова. „Възрожденският патос неглижира цар Петър като владетел и светец, защото той не е „силният държавник”, който е побеждавал Византия”, смята ученият, за когото „цар Петър е уникален като монолитност на държавно и църковно поведение".

Гледайте предаването, за да научите също защо Църквата е предпочела да причисли към сонма на светиите цар Петър пред други владетели като цар Борил, цар Иван Асен ІІ и цар Иван-Александър, които също имат заслуги към утвърждаването на християнската вяра по нашите земи.

• „Всички мюсюлмани на Балканите са внуци на османците!” – това послание от Националната мюсюлманска конференция разгорещи коментиращите в студиото. Доц. Вачкова изтъкна: „Османската империя не е могла да съществува без Византия, а на турското знаме е гербът на Константинопол".

Бившият член на ДПС Осман Октай подчерта: „До 2001 г. имаше решение в ДПС политическата дейност да не се смесва с религиозната. Намесата днес на ДПС в религиозната общност е тревожна тема. А Турция си играе с огъня! Не се говори за турска нация, говори се за османска нация. Значи ли по тази логика, че и арабите са османци?!

За Бекир Терзи от Смолян – главен секретар на Главно мюфтийство в периода 1997-2001 г. – „не може да се потвърди изцяло, че е имало политическа намеса”, защото конференцията е минала спокойно, „но може би това е било предварително режисирано”.

• „Ще провеждаме национални мюсюлмански конференции, докато не ни регистрират” – специален репортаж от последния висш форум на изповеданието, който отново преизбра за главен мюфтия Мустафа Хаджи.

Ако сте пропуснали да ни гледате на живо, може да проследите цялото предаване на сайта www.bnt.bg или неговите повторения: утре по БНТ Свят от 11.00 ч. и в петък, от 15.00 по БНТ1.

Екипът на „Вяра и общество”

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад