Образът на жената в християството: и грешница, и светица

Образът на жената в християството: и грешница, и светица
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Да изкупваш греха си в продължение на 47 години –разказ за преподобна Мария Египетска

Мария Египетска дава надежда на всеки, че може да прекрачи от греха към светостта В навечерието на последната неделя от светата Четридесетница, посветена на преподобна Мария Египетска, чуйте един разговор върху образа на жената в християнството, за стереотипите, грешните тълкувания и промяната. Според богослова и художник Юлия Станкова Мария Египетска има интуиция и вижда греха си отвисоко. Дълбоко потресена, тя стига до идеята за покаянието. Така тя казва на всички жени нещо много важно – дава им надежда. В същото време не трябва да принизяваме личността на жената, защото грехът няма пол. Важна е връзката ни с Бог, с нашия създател. И за богослова Пламен Иванов грехът засяга личността, а не пола. Важна е промяната, където ключов момент е осъзнаването. Трябва да видим себе си, в какво човек се е превърнал и дали това ни харесва.Съвременното общество ни поставя в ситуации, в които губим ориентация, посока ... Когато човек достигне целите си, ако те са пари, кариера и хубав дом, то тогава какво следва след това ... депресия. Грехът е подвластен и на мъжа, и на жената. Единствено патриархалният комплекс поставя жената в греховна и второстепенна позиция. В евангелското тълкувание мъжът и жената са равнопоставени, което не означава, че жената трябва да се подчинява на мъжа.

Добрият пастир: Свещеник Александър Лашков – в рубриката ни този път ви разказваме за един от най-харизматичните столични свещеници, посветил своя живот на Бога и на музиката, спечелил доверието и обичта на своите енориаши. Впечатленията си от него споделят и световноизвестни имена от оперното и джазовото изкуство.

„Да приемеш тайнството „кръщение”, означава да осъзнаеш нуждата от радикална промяна в живота” – Пламен Сивов от сайта „Православие.БГ“ и издателство „Омофор“ представя най-новия сборник с текстове на така обичания от поколения вярващи митрополит Антоний Сурожки „Кръстен съм, но дали съм обърнат към Бога?”.Изданието, включва беседи, изнесени в Лондонската му енория през 1994 г., посветени на светото Кръщение и пътя към автентичната вяра. „Митрополит Антоний говореше увлекателно и достъпно пред аудиторията, която го възприемаше като приятел и съмишленик. Ние в нашата Църква рядко можем да чуем такива слова. А при „обикновеното християнство” имаме нужда не толкова от наставник, колкото от приятел”. Ще научите също защо освен за православните миряни книгата може да е полезна и за духовниците в България.

Ако сте пропуснали първото излъчване на «Вяра и общество», може да проследите предаването и чрез неговите повторения:по БНТ 1 – в неделя срещу понеделник от 4.45 ч., по БНТ 4 – в неделя от 11.00 ч. и в понеделник срещу вторник от 3.15 часа, а по БНТ 2 – в събота от 9.30 часа.

Екипът на „Вяра и общество”

Нередности
x

Сигнилизирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максиум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад