Вяра и общество - 11 октомври 2014

Вяра и общество - 11 октомври 2014
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Основателни ли са притесненията от радикален ислям в България? Защо Главното мюфтийство не носи отговорност за случващото се с мюсюлмани от Пазарджик? – отговорите търсим тази събота във „Вяра и общество”

В този брой:

Сред мюсюлмани в пазарджишкия квартал „Изток” се наблюдава ситуация, която според ексеперти буди безпокойство – четири години след разкритието, че сред тях е проповядван радикален ислям и няколко месеца след края на делото срещу 13 имами наш екип отново посети добилия известност квартал „Изток”. Какво видя и чу камерата на „Вяра и общество” – вижте сами. Чуйте и коментарите на експертите. Наши събеседници са гл. ас. Иван Дюлгеров, преподавател от катедра „Арабистика” на СУ, Алекс Алексиев, председател на Центъра за Балкански и Черноморски проучвания, и Ахмед Ахмедов от Главно Мюфтийство.

Ще видите още:

Храмът, който няколко века разпръсква светлина – изкуствоведът доц. Ралица Русева споделя своя хипотеза как църквата „Св. Ахил” на острова в Малкото Преспанско езеро, достроявана и разширявана от цар Самуил, се превръща в еталон за православните храмове в района през следващите столетия.

Защо в деня, когато възпоменахме 1000 г. от смъртта на цар Самуил, гръцки полицаи възпрепятстваха поклонението на българи на гроба на владетеля, като завардиха базиликата „Св. Ахил“ – разказ на един от потърпевшите – пловдивския общественик Лука Станчев.

След 200 години отново в родния град или как българският мъченик Игнатий свърза Атон и Стара Загора.

Екипът на „Вяра и общество”