Вяра и общество - 15 март 2014

Вяра и общество - 15 март 2014
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Мълчаливо ли участва нашата делегация на Православния събор в Истанбул? – тази събота във „Вяра и общество”

В този брой ви предлагаме:

Културно-социалните измерения на вакъфите в нашето съвремие – отзвукът от една конференция. Основателни ли са обвиненията срещу Главното мюфтийство в България, че се опитва да налага практика, свързана с османската религиозноправна система?

"Съборът през 2016 година няма да бъде Вселенски, нито ще доведе Антихриста" – думи на Стобийския епископ Наум, главен секретар на Светия Синод, който бе член на българската църковна делегация за събора в Истанбул. "Православието има импулс да страни от преките социални проблеми. На този форум това беше опровергано” – това е мнението на проф. Георги Каприев от Софийския университет, който добави, че вижда само позитиви от предстоящия събор. Ще разберете още за компромисите, които доведоха до постигане решението за Велик събор, за темите, които след две години ще дискутира Съборът, за неразрешените все още противоречия между православните църкви, за отзвука от Събора и за ролята на Българската патриаршия в междуцърковната дипломация.

Бог не продава или защо има нужда от Вселенски Велик събор на цялото християнство през 2054 година? Разговор с Петър Делчев, автор на романа "Кастинг за Месия", за необикновения сюжет на книгата, който събира на един тихоокеански остров представители на всички християнски общности и за посланията й, които "издигат от бездуховното дъно извечните въпроси за Бог и вярата".

В "Азбука на вярата" разказ за Свети Григорий Палама – в навечерието на Втората неделя от Великия пост, когато се чества паметта на великия богослов на православието от ХІV век.

Екип на "Вяра и общество"

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад