Вяра и общество - 15 ноември 2014

Вяра и общество - 15 ноември 2014
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Самоубиецът високомерно мисли, че отмъщава на Бог – един тревожен разговор тази събота във „Вяра и общество”

В този брой ви предлагаме:

• „Човек, който посяга на живота си, го оценява от собствената си гледна точка, а не от гледна точка на Божията воля” – след поредните две самозапалвания само в рамките на една седмица Горан Благоев разговаря по този все по-тревожен за обществото проблем с двама духовници: свещеник Николай Нешков от Българската православна църква и свещеник д-р Пламен Гечев (психиатър) от Католическата църква в България. Те търсят отговор на въпроси като: Християнството отрича самоубийството като смъртен грях. Но все пак той се случва. Защо?Какво може да подтикне човек да посегне на живота си? Има ли самоубийство, което Църквата може да оправдае? Как Църквата може да помогне за решаването на този тежък обществен проблем?

„Колкото по-религиозно е едно общество, толкова по-малко са самоубийствата”, коментира свещеник Николай Нешков, а свещеник д-р Пламен Гечев допълни: „Каквото и да се случи в живота, когато човек има вяра, нищо не може да го събори”.

В специален материал тъжният си опит споделя и протосингелът на Софийска митрополия ставрофорен свещеноиконом Ангел Ангелов, който представя трагична статистика за броя на самоубили се християни от епархията през миналата и през тази година.

За абсурдите на режима, издигнал атеизма в своя официална политика - чуйте свидетелския разказ на Христо Попов за това как три поколения от рода му са били преследвани заради вярата си и каква е според него равносметката от онова време четвърт век след началото на промените.

Екипът на „Вяра и общество”

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад