Вяра и общество - 25 октомври 2014

Вяра и общество - 25 октомври 2014
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Защо идеите на джихадистите от ИДИЛ са всепроникващи – мнението на експертите тази събота във "Вяра и общество"

В този брой:

- Религиозно мотивиран тероризъм, който няма нищо общо с религията – чуйте кървавите и фанатични послания на Ислямската държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ) на д-р Ариф Абдуллах – преподавател във Висшия ислямски институт, и позицията на Славчо Велков - експерт по сигурността и борбата с тероризма. "Коранът допуска военното дело, при наличие на терор, но няма текст, мотивиращ религиозната война. Ислямската държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ) интерпретира твърде свободно религиозните послания" – коментира д-р Ариф Абдуллах. Според Славчо Велков "идеите на ИДИЛ са всепроникващи и няма проблем те да стигнат до много симпатизанти – включително и в България". Двамата събеседници на Горан Благоев отговарят още и на въпроси като: Как да си обясним чудовищната прилика между жертвоприношението при Курбан байрам и обезглавяванията на пленниците на ИДИЛ? Как гледат мюсюлманските богослови на религиозния тероризъм на ИДИЛ? Какво означава вдигнатият към небето показалец, който използват като жест и привържениците на ИДИЛ от Близкия Изток, и мюсюлманите от пазарджишкия квартал "Изток"?

- Красивото лице на исляма, което проповядва смирение и милосърдие – заместник-главният мюфтия Бирали Бирали, който изяви своя талант на художник в новооткритата си изложба "Акценти". Чуйте позицията на един мюсюлманин как намира компромис между своите творчески търсения и каноничната забрана за рисуване на човешки фигури.

- "Мистерията на българските стенописи. Да докоснеш Бога!" – разговор с авторите на книгата доц. Веселина Вачкова и Мариана Шабаркова-Петрова за това как българските зографи понякога свободно интерпретират каноните и къде в иконописа се срещат и разминават Източното и Западното християнство. Двете събеседнички дават и неочакван отговор на това как трябва да разбираме понятието "мистерия" в контекста на християнството.

- По стъпките на Солунския чудотворец – репортаж за честването на Св. Димитър в Солун по случай празника на светеца - 26 октомври.

Екипът на "Вяра и общество"

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад