Вяра и общество - 29 март 2014

Вяра и общество - 29 март 2014
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Мястото на жената в християнството и проявява ли сексизъм Църквата – дискусия в този брой на „Вяра и общество”

В края на този месец, който масово се нарича „женски” и дни след празника Благовещение, който се чества и като ден на майката и жената-християнка в предаването Ви предлагаме мненията на православни и евангелисти по голямата тема за мястото на жената в християнството.По-горчиво от смъртта е жената...” казва Еклесиаст в Стария Завет. В Новия Завет апостол Павел допълва: „Жената да се учи в безмълвие и пълно покорство.” Това ли е истинското отношение на християнството към жената? Защо жената не може да бъде свещеник? Има ли църкви които нарушават това „табу”? Отговорите на тези въпроси търсим с нашите събеседници –  писателката Теодора Димова, учителката по биология и екология Николина Атанасова, свещеник Ангел Ангелов и пастор Ангел Пилев.

По темата ще видите още материал за актуалната дискусия в Англиканската църква, която е на път да предизвика разцепление: дали след въвеждането на жени-дякони и свещеници, да не бъдат ръкополагани и жени-епископи.

В този брой Ви предлагаме още:

Стълбът на православието от Синай – в навечерието на четвъртата неделя от Великия пост, посветена на св. Йоан Лествичник

„Когато ти е най-тежко винаги имаш опора – Бог!”споменът на две сестри, как с молитва и строг пост се случва чудо по време на зловещите бомбардировки над София в началото на 1944 г. С този разказ искаме да ви напомним, че на 30 март (неделя) се навършват 70 години от втората унищожителна въздушна атака над българската столица.

Екипът на „Вяра и общество”

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад