Вяра и общество - 8 ноември 2014

Вяра и общество - 8 ноември 2014
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

        „БПЦ участва в един режисиран преход и продължава да прави това, което й се казва” – „Вяра и общество” ви предлага един поглед към 10 ноември 1989

В този брой ви предлагаме:

  • „Църквата пропиля възможността да стане водач на промените, защото беше в морален ступор”разговор, който търси отговор на въпроси като: Как Българската православна църква посрещна 10 ноември 1989? Беше ли подготвена за промените в обществото след рухването на атеистичния тоталитарен режим? Успя ли тогава Църквата да се отърси от „старите” си зависимости и не придоби ли сетне „нови”? Планиран ли беше разколът в Църквата и можеше ли той да се избегне? Чуйте какво смятат събеседниците, участвали в събитията отпреди четвърт век: свещеник Любомир Попов от Варна – депутат през 1990 г. в 7 ВНС, Любомир Младенов – един от първите служители на новоснованата през 1990 г.  Дирекция по вероизповеданията, по-късно неин директор, и доц. Дилян Николчев, който като млад богослов е сред възстановителите на Съюза на църковните служители.

             С видеоматериал, изграден изцяло от архивни кадри и документи, припомняме събитията отпреди 25 години – донесения на владици - агенти до ДС от края на 1989 г., бденията на Христофор Събев, участието на митрополит Пимен в Кръглата маса, първото черкуване на членовете на Политбюро на ЦК на БКП и т.н. От свидетелските разкази в този материал ще научите и кои синодални митрополити са се оказали най-подготвени за настъпващите промени.

  • Светиня от Освобождението пази Ловеч – в деня, когато честваме св. Архангел Михаил, ви разказваме за  интересната съдба и чудесата на една малко известна икона на небесния архистратиг, която се почита в града край р. Осъм. Ще научите и как тази светиня спасява града през Руско-турската освободителна война.

Екипът на „Вяра и общество”

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад