Озверели срещу бежанците. Християнска ли е България?

Озверели срещу бежанците. Християнска ли е България?
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

„Изповядваме плакатно и парадно християнство” – тази събота във „Вяра и общество”

В този брой ви предлагаме:

След ожесточената реакция срещу настаняване на бежански семейства с хуманитарен статут следва да се запитаме: „Защо имаме Църква, която мнозина определят като църква на мълчанието? Защо бягството от отговорност е предпочитан начин за общуване днес?” „Защо след като Изтокът ни даде комунизма, а Западът – деморализма, ние позволихме да се сринем като народ?”  Защо пещерният популизъм и езикът на омразата започват да доминират над милосърдието и състраданието? Защо страна, която претендира да е християнска, потъпква християнския призив: „Гладен бях, и ме нахранихте, гол бях, и ме облякохте”? „Как се съотнасят и сравняват архиереите, заради които номинираха БПЦ за Нобелова премия, и днешният Свети синод?” Отговорите на тези и други въпроси Горан Благоев  търси със социолога доц.  Албена Танева, Андрей Романов от сайта „Православие.БГ”, Богдан Паташев от Католическата църква в България и пастор Татеос Нигохосян.

Ободряване по дългия  път – разказ за смисъла и посланията на третата неделя от светата Четиридесетница, наречена Кръстопоклонна.

„В очакване на Края” – разговор с доц. Цветелин Степанов за книгата му, в която разказва как на границата на две хилядолетия – между 950 и 1200 година, са си представяли Края на света. Защо ромеите, българите, сърбите и русите са очаквали този край веднъж през 992 година и след това през 1492 година? Защо един от белезите на този Край са нашествията на „нечистите” народи на мрака и какво общо имат с тях маджарите и норманите, например?

Екипът на „Вяра и общество”

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад