Политиката – съвременното изкушение на Църквата

Политиката – съвременното изкушение на Църквата
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Църквата не трябва да бъде департамент на държавата тази събота във "Вяра и общество"

В новия брой на предаването ще видите:

Политикатасъвременното изкушение на Църквата. "Църквата винаги е имала важна функция при държавното управление, без да бъде част от държавата. Тя е хранителка на нацията, но когато губи ролята си на център в духовния живот, остава само институция." Това е категоричното мнение на преподавателя във Филисофския факултет на СУ – гл.ас. д-р Атанас Славов. Според него днес "Българската православна църква е дезориентирана в базовите ценности на днешния глобален свят, залитайки носталгично с поглед към миналото". Проследявайки интервюто, ще чуете интересни отговори на злободневните въпроси: Може ли да има диалог между православието и конституционната демокрация? Що е то православна теология? Как Църквата да не бъде изолирана от политиката, без да бъде част от нея? Само монархията ли е единствено приемливата държавноотговорна концепция за Църквата?

Неизвестното за екзарх Стефан – разговор с трима изследователи на богатото му книжовно и архивно наследство от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". За доц. Русалена Пенджекова-Христева "екзарх Стефан е духовник, изкушен от политиката, патриот, хуманист, толстоист". В своите дневници той обича да разсъждава за съдбата на българите – за късата им памет и за шокиращите им крайни пристрастия. Но винаги завършва с фразата "Боже, пази България!". Доц. Димо Чешмеджиев смята, че "той е широко скроен човек. Възгледите му са всеобхватни и надхвърлят рамките на обикновения духовник. Но, винаги във всичко търси нравственото начало". Нещо, което потвърждава и доц. Мария Шнитер, за която "екзарх Стефан прозира в бъдещите десетилетия за връзката Църква – държава, но чрез дневниците му чуваме гласа на един истински загрижен за България човек".

Трите лица на Бога – в навечерието на Петдесетница, рождения ден на Църквата, проф. Калин Янакиев за невидимата любов и съгласие, които извечно изграждат единството на Светата Троица.

Да прославяш Христос с песни или най-краткият път на децата към храмапоздрав на екипа по случай 1 юни.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад