Политици в църковния олтар

Политици в църковния олтар
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

„Не само политиците ни се държат неадекватно в храма, но и клирът...”– тази събота във „Вяра и общество”

В първия брой на предаването, който е и брой 400 от неговото стартиране, очаквайте:

Българската църква тачи държавници и политици, повече отколкото Константинополската патриаршия –  византийските императори. Църквата ли употребява държавата или държавата се легитимира чрез Църквата? За църковните небивалици, които все повече се превръщат в модерна православна традиция у нас – теми, провокирани от църковно-държавните отношения през празничния период от Рождество Христово до Богоявление.

Според Пламен Сивов от сайта „Православие. БГ”. „Ние нямаме вярващи политици и затова е тази особена стремглавост и телодвижения в храма. Трябва да се организира една работна група и да се  сложи ред в протокола между Църквата и Държавата. Бих се зарадвал на политик, който стои до мен в храма. Това ще бъде духовно много по-ценно за него, отколкото да се качи на камбаната и да се залюлее на махалото.”  Историкът доц. Веселина Вачкова се запита: „Какво демонстрира президентът, когато влиза заедно с патриарха на Бъдни вечер в храма? Има какафония в традициите на Православната църква. Наблюдава се едно изравняване на ранговете, което е неприемливо.” Архимандрит Дионисий, предстоятел на катедралния храм „Св.Александър Невски” призова: „Дайте ни възможност за диалог. Случилото се не е почит към държавния глава, а към патриарха.” Цялата дискусия можете да проследите на страницата на предаването в сайта на БНТ.

През 10-годишната история на предаването, която се побира в 400 броя, пред камерите ни са заставали известни учени и интелектуалци със запомнящи се прозрения за вярата. Предлагаме ви среща с някои от тях и техните послания през годините.

„Майка Гавриила – Аскетика на любовта”, посветена на православната майка Тереза – новата книга на издателство „Омофор”, представена от писателя Деян Енев. „Това е книга за християнство, поезия и концентриран опит във вярата. Тя разказва как се осъществява дара на любовта към ближния.”

Екипът на „Вяра и общество”

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад