Поредни митрополитски избори с поредна конфронтация. Защо?

Поредни митрополитски избори с поредна конфронтация. Защо?
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Кому бяха нужни двата протеста пред Синодалната палата? Ден преди втория тур на изборите за Видински митрополит пред Светия синод се събраха две агитки "за" и "против" първия тур, проведен на 28 януари.

Свещеник Стоян Атанасов от Клисурския манастир застана твърдо на позицията, че резултатите са честни и не са манипулирани: "Не може улицата да диктува на Светия синод кой да бъде избиран за митрополит. По-честен от този избор не е имало. Ако имаше съмнения протоколите щяха да бъдат подписани с "особено мнение", а те не са."

Същото смята и Георги Иванчев от Видин: "Не приемам за нормално да има протести пред Светия синод."

Противниците им – членовете на Инициативния комитет за избора на епископ Поликарп, настояха: "Поликарп разчупи живота във Видинска епархия. Това е наше поредно усилие да покажем на Светия синод какво е желанието ни. Ние решихме, че Църквата са хората и хората са Църквата – затова сме пред Синодалната палата."

Александър Русев от същия Инициативен комитет подчерта: "Пред Светия синод сме хора от много градове в подкрепа на Поликарп - от Пловдив, от Дупница, има дори и от Гърция и Малта. Чакаме решението. Ще го приемем каквото и да е то."

До края на предаването официално решение от Синодалната палата така и не се получи, но междувременно се разбра, че Светият синод приема резултатите от първия тур и касиране няма да има.

В същия брой ви предлагаме още:

Толерантност, която има граници или как откриването на новата православна църква на Антиохийската патриаршия в Абу Даби разкри различни аспекти от отношението на Обединените арабски емирства към християните. И защо въпреки благоразположеността на тази мюсюлманска държава, която безвъзмездно дарява терени за строеж на църкви, куполите са без... кръстове.

"Ислямът ми е дал и гарантирал права на 100%, но държавата не успява да ми ги гарантира." Думи на Гюлгюн Гайгаджова от Хасково, майка на три деца, преподава курсове по Коран и работи в бежански лагер в Харманли. Тя ни разказва за жената в исляма през своя житейски опит: "В исляма няма насилие на жената. Най-добър вярващ е този, който е най-добър към съпругата си. Мъжът няма надмощие над жената. Той е едно стъпало над нея, защото се грижи за препитанието на семейството. Но ако иска, жената може да работи, както и да се разведе. Забрадката е изпълнение на Божия заповед, а не е подчинение на мъжа."

Ще научите какво е да си жена в едно типично мюсюлманско семейство, какво е мястото на познанието в нейния живот, какво я ограничава и какво я прави свободна, коя е нейната родина, как се чувства тук, как обществото се отнася към нея, какво мисли за политиката и каква е ролята на религията. "Няма вярващ човек, който да е опасен, независимо каква религия изповядва."

Ще разберете и отношението ѝ към позицията на Главното мюфтийство към Истанбулската конвенция.

"Иконата – символ и образ в модерното българско изкуство" – вижте как изложбата с изследователски характер, подредена в Софийска градска галерия разкрива отношението на българските художници от Освобождението до наши дни към изконния православен образ. Насладете се на невероятни и малко познати творби, в които иконата е вплетена в светското изкуство понякога, дори по най-неочакван начин.

Всеки брой на предаването може да проследите и чрез неговите повторения: по БНТ1 – в неделя от 4:50 ч. и петък от 15:00 ч., и по БНТ Свят в неделя от 11:00 ч. и понеделник от 4:05 ч.

Екипът на "Вяра и общество"

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад